Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview met Adrie van Kraaij

Oude glorie: Interview met Adrie van Kraaij

1 nov 2023 - Door: MD

Adrie van Kraaij is geboren in Eindhoven op 1 augustus 1953. Als voetballer was hij veelal verdediger en kwam in zijn carrière uit voor de amateurs van VV De Spechten. In het betaalde voetbal speelde van Kraaij achtereenvolgens voor PSV, Thor Waterschei, FC Basel en NAC Breda.

WK) Hoe was uw gezinssituatie thuis, wat voor beroep had uw vader? Wat voor schoolopleiding heeft u gehad?

AvK) Mijn gezinssituatie was met vader en moeder thuis en één oudere zus. Mijn vader was stukadoor van beroep. Als school heb ik de Ulo of Mulo gedaan in die tijd, ik weet niet meer exact hoe dat genoemd werd. Daarna heb ik één jaar de HAVO gedaan, toen moest ik de keuze maken of op de HAVO blijven of stoppen met voetballen of met voetballen doorgaan en zo kon ik dan niet op de HAVO blijven. De HAVO heb ik niet afgemaakt, maar daarna heb ik wel de Middelbare Handels avond school gedaan, drie keer in de week. Verder heb ik nog wat marketing diploma's gehaald.

 

WK) Hoe oud was u toen u begon met voetballen en waarom werd het VV De Spechten? Welke elftallen heeft u doorlopen bij die club? En op welke posities heeft u allemaal gespeeld? Nu naaste omgeving ouders en vrienden hebben die u altijd gesteund in het voetbal?

AvK) Ik was 10 jaar en mijn vrienden uit Tongelre gingen naar VV De Spechten en toen ben zo ook mee gegaan. Zo heb ik tot mijn 15e jaar bij VV De Spechten gevoetbald en daarna naar PSV gegaan. Ik heb alle jeugdelftallen doorlopen en met mijn 15 jaar stond ik al in het 1e elftal en toen was VV De Spechten nog een gerenommeerde amateurvereniging. Ik heb altijd achterin gevoetbald. Ik ben altijd gesteund tot in het oneindige met het voetbal. Mijn vader heeft ook in het 1e elftal van VV De Spechten gespeeld. Mijn ouders kwamen altijd kijken indien mogelijk , alleen mijn vader werkte 6 dagen in de week dus die was er niet altijd bij.

 

WK) Wanneer had u het gevoel dat er misschien wel eens een betaald voetbalcarrière in zou zitten? Door wie bent u gescout van PSV? Hoe is de overgang naar PSV gegaan? Voordat u in het eerste elftal van PSV kwam welke trainers heeft u gehad bij het tweede elftal van PSV?

AvK) Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan om betaald voetbal te behalen, het is zo gewoon gegroeid. Toen ik 15 jaar oud was kwam PSV met de vraag of ik daar wilde komen voetballen in het 2e elftal was dat toen. Die stap heb ik toen gezet, maar je hebt dan nog niet direct voor ogen gaat het iets worden en dan op een gegeven moment groei je er in. Ik weet niet direct meer wie mij van PSV gescout heeft. Mijn vader is mee geweest naar PSV met de gesprekken met manager Ben van Gelder die het zakelijke gedeelte deed. VV De Spechten kreeg ongeveer een F3000,-- gulden voor mij en ik kreeg een jeugdcontract bij PSV. Bij PSV in het 2e elftal heb ik getraind onder Jacques Koole en die heeft me eigenlijk bijgebracht wat is betaald voetbal.

 

WK) Het seizoen 1971-1972 maakt u uw debuut voor PSV en verblijft uiteindelijk 11 seizoenen bij PSV tot einde van het seizoen 1981-1982. In de huidige tijd is dat tegenwoordig een unicum zo lang bij een club blijven. Zijn er in die 11 jaar eerdere momenten geweest dat er belangstelling van andere clubs waren die interesse in u hadden?

AvK) Toen ik 18 jaar was kreeg ik bij PSV een A contract toen ik bij het 1e elftal kwam. Jef Foederer heeft mijn 1e A contract geregeld bij PSV.

Dat was een tweejarig contract en daar stond in dat ik voor F250.000,-- gulden weg kon. Na 2 jaar kon ik naar Ajax Amsterdam, maar PSV heeft mijn toen een nieuwe aanbieding gedaan en zo ben ik in Eindhoven gebleven. Daarbij voelde ik me echt PSV 'er daarom wilde ik ook blijven.

 

WK) U voetbalt bij PSV onder de trainers Kurt Linder, Kees Rijvers, Jan Reker als interim-trainer en Thijs Libregts. Hoe was uw verstandshouding met deze trainers? Onder welke trainer heeft u zich het meeste ontwikkeld tot de voetballer die u uiteindelijk geworden bent?

AvK) Dat kan natuurlijk alleen maar Kees Rijvers zijn daar had en heb ik nog steeds een fantastische relatie mee. Die steekt er boven uit. Bij PSV heb ik me het meeste ontwikkeld onder Kees Rijvers. Toen ik bij het 1e elftal van PSV kwam was Kurt Linder de trainer en dat was een jaar vol trammelant met spelers, maar voor mij was dat gunstig omdat ik als 18 jarige bij het 1e elftal kwam.

 

WK) In uw tijd bij PSV bent u zeer succesvol met drie landstitels, 2 KNVB Bekers en de UEFA Cup winst. Wat was voor u het absolute hoogtepunt betreffende deze prijzen?

AvK) Het eerste kampioenschap vond ik heel bijzonder. Op het moment dat wij de UEFA Cup wonnen is het voor mij afgesloten en ga je nieuwe doelen stellen Dat was voor mij de Europa Cup 1 winnen. Nieuwe uitdagingen waren steeds de drijfveer voor mij. Het bezit is het einde van het verlangen, op naar het volgende doel.

 

WK) Dieptepunten waren er uitschakeling in het Europacup 2 toernooi seizoen 1974-1975 in de halve finale tegen Dinamo Kiev en Saint Étienne. Zo dicht bij 2 Europacup finales, maar uiteindelijk net misgelopen. Hoe kijkt u terug op deze wedstrijden terug, wat was de oorzaak in uw beleving dat PSV niet doorging? Pijnlijk dat Feyenoord en Ajax begin jaren 70 wel de Europa Cup 1 wonnen en PSV er zo dichtbij was.

AvK) Ralf Edström is er tegen Saint Étienne in de thuiswedstrijd eruit geschopt en hij kwam na de rust niet meer terug. Maar voor mij geldt wat geweest is, is geweest. Op dat moment is dat natuurlijk wel een gigantische teleurstelling. Iedereen beleefd het op zijn eigen manier en niet iedereen is het zelfde.

 

WK) Europees loot PSV in uw tijd 3x AS Saint Étienne en 3x wordt PSV uitgeschakeld. Is dit pure pech of was in deze tijd AS Saint Étienne van hoog niveau?

AvK) Wij konden tegen Saint Étienne goed meekomen. Die beroemde wedstrijd uit tegen Saint Étienne, die grote nederlaag, toen was er zoveel aan de hand bij PSV, spelers die eigenlijk niet konden spelen en toch waren opgesteld. Ik zelf zat met een hele zware ontsteking in mijn neus en hoofd ik had eigenlijk helemaal niet mogen spelen. Wij waren minimaal gelijkwaardig aan Saint Étienne, maar het viel steeds niet onze kant op die confrontaties.

 

WK) Terugkijkend op uw PSV periode had PSV er in die tijd het maximale uitgehaald betreft succes met prijzen, of voor u zelf?

AvK) Als je naar de maatstaven en de normen die er nu zijn in de huidige tijd dan hadden wij er toen wel meer uit kunnen halen. Wij trainden maar 1x per dag, die krachtcentra waren er toen nog niet. We hadden één verzorger Jac van de Ven en één fysiotherapeut Ton van Schijndel dat is niet te vergelijken met de huidige tijd. De selecties in mijn tijd waren veel kleiner dat is nu totaal anders.

 

WK) Met welke voetballers van PSV had u op het veld de juiste klik om samen te voetballen? Welke voetballers bij PSV zijn voor u bijzonder geweest om daar mee samen te hebben gevoetbald?

AvK) Björn Nordquist, de Zweed, daar heb ik in het begin mee samen gevoetbald, daarna samen met Huub Stevens. Ik heb er mede voor gezorgd dat Huub naar PSV kwam van Fortuna. Ik speelde met Björn Nordquist en Björn ging stoppen en toen zei Kees Rijvers, "we moeten een voorstopper hebben." Ik speelde in de nationale jeugdelftallen met Huub Stevens en gaf aan bij Rijvers misschien is Huub Stevens een goede kandidaat om PSV te versterken. Huub is toen op proeftraining gekomen en toen hebben ze hem uiteindelijk vastgelegd bij PSV. De beste klik had ik met Willy van der Kuijlen. Ik moest ook altijd opletten want Willy mocht zijn man laten lopen. Willy moest ervoor zorgen als wij balverlies hadden dat hij een positie kon kiezen dat hij vrij was. Er kwam altijd een man van hem door, dan moest ik vaak samen met Willy van de Kerkhof opletten. Wij speelde heel modern voetbal in onze tijd. Toen de kinderen nog klein waren gingen wij vaak samen op vakantie met Willy van der Kuijlen daar had ik altijd een hele goede band mee, zelfs tot het overlijden van Willy. Met Harry Lubse voetbalde ik vanaf mijn jeugd bij VV De Spechten en later samen bij PSV, wij hebben altijd een warme goede band gehad. Hedendaags zijn we samen nog zeer goed bevriend.

 

WK) Einde van het seizoen 1981-1982 vertrekt u dan na 11 seizoenen bij PSV. Hoe is dit vertrek gegaan?

AvK) Ik was bij Kees Rijvers gewend dat ik zelf op het veld mocht beslissen als we iets anders gaan spelen. Met Rijvers was er altijd voor de wedstrijd overleg hoe we zouden gaan spelen en tijdens de wedstrijd was er na 10 minuten een kwartiertje een soort overleg van gaan we anders spelen. Met trainer Thijs Libregts was het anders. Persoonlijk had ik wel een goede relatie met Thijs Libregts alleen technisch kwamen we niet overeen.

 

WK) U gaat dan 2 seizoenen voetballen in België bij Thor Waterschei in de Belgische Eerste Klasse. Hoe is het contact gekomen met deze club? Twee seizoenen in België in de Eerste Klasse hoe heeft u deze ervaren?

AvK) Mijn zaakwaarnemer Jo Verstappen heeft de overgang naar Thor Waterschei geregeld. Een geweldige tijd geweest deze 2 seizoenen, we hadden semi profs en gingen op stap samen en deden veel samen. In het eerste seizoen onder trainer Ernst Kūnnecke stonden we met de winterstop gewoon bovenaan. Na de winterstop zakten we wel wat weg, maar we speelde ook nog de halve finale van het Europa Cup 2 toernooi dat is voor een club als Thor Waterschei ongekend. We hadden dat seizoen wel Paris Saint Germain uitgeschakeld, maar we verloren de halve finale van Aberdeen FC van toen trainer daar Sir Alex Ferguson.

 

WK) Dan is er in 1984 -1985 één seizoen in Zwitserland bij FC Basel onder de Duitse trainer Ernst Kūnnecke en de Zwitser Emil Müller.

In de Nationalliga A komt u maar tot 17 wedstrijden veroorzaakt door een gescheurde enkelband. De gehele eerste seizoenshelft ging nagenoeg aan u voorbij. Uw blessure was niet goed behandeld?

AvK) Het 2e jaar bij Thor Waterschei onder trainer Han Grijzenhout was het minder en toen nam Ernst Kūnnecke contact op of ik interesse had in een overstap naar FC Basel waar hij toen trainer was. Hij had eerder in België goed met mij samengewerkt. Ik heb daar wel lang over nagedacht omdat ik ook nog een hoop zakelijke dingen hier deed in Nederland. Uiteindelijk ben ik naar FC Basel gegaan de start was geweldig tot dat ik mijn enkelbanden scheurde. Tot bijna einde van de eerste seizoenshelft ben ik er uit geweest. In de tweede seizoenshelft had ik het daar niet meer naar mijn zin. De blessure was in eerste instantie niet goed behandeld, daarna heb ik uiteindelijk wel weer gevoetbald, maar mijn zin om daar te voetballen was eigenlijk wel over. We hadden vooraf af gesproken we evalueren na één seizoen, dat wilde ik zelf, maar die kans had ik óók aan FC Basel zelf gegeven.

 

WK) Uiteindelijk sluit u uw carrière af bij het Bredase NAC dan uitkomend in de Eerste Divisie seizoen 1985-1986. Onder de Nederlandse trainer Bob Maaskant is er een 13e plaats. Hier na stopt u als betaald voetballer. Uw seizoen in Breda hoe kijkt u hierop terug en wanneer had u besloten om te stoppen als betaald voetballer, had u vrede met het beëindigen van uw actieve voetbalcarrière? Na uw periode bij NAC, heeft u nog als amateur ergens gevoetbald?

AvK) Op de helft van het seizoen wist ik dat ik ging stoppen, ik had toen veel last van mijn achillespees en daar wel mee gespeeld. Het deed zo'n pijn en mijn heupen waren ook al slecht. Twee maanden voor het einde van het seizoen was het klaar voor mij. Na mijn NAC periode heb ik nergens meer gevoetbald het was helemaal voorbij voor mij. Ik heb altijd naast het voetballen van alles gedaan dus ik kon direct verder zo was er voor mij niet het zwarte gat. Tijdens mijn actieve voetbalcarrière heb ik van alles gedaan want alleen voetbal vond ik niet leuk. Ik had twee cafetaria's  (Geldrop en Eindhoven) daar ik deed de boekhouding, de inkopen en het personeel.

 

WK) Voor het Nederlands elftal komt u tot 17 wedstrijden. U maakt deel uit van de selecties voor het EK van 1976 en het WK van 1978. Op beide toernooien is er speeltijd voor u. Bent u tevreden over het aantal interlands die u gespeeld heeft. Hoe ervaarde u het regime in Argentinië tijdens het WK van 1978.

AvK) Het is zoals het is, maar het had meer kunnen zijn. Mij interesseerde PSV me meer dan het Nederlands elftal puur omdat ik PSV'er was dat kan in deze tijd niet meer. Wij zaten tijdens het WK in 1978 heel ver buiten afgesloten. Alleen vooraf de finale was het dat je dichtbij de bevolking kwam middels de bus naar het stadion. Voor mij persoonlijk was het niet angstaanjagend die Argentijnse supporters rond de bus. Ik was blij dat ik uiteindelijk weer naar huis kon. Ik was wisselspeler, speelde wel een paar keer mee, maar het was goed dat ik weer naar Nederland terug kon. Mijn beleving over dat WK is anders dan van andere spelers die er misschien idolaat daar van zijn, maar dat heb ik niet, maar dat is dan natuurlijk ook persoonlijk. Voor mij was het een resultaat halen en dan is het over.

 

WK) Net als Willy van der Kuijlen in de uitwedstrijd op 3 november 1974 tegen FC Wageningen eindstand 1-1 gaat een bal door het net en overkomt u dat ook eenmaal.

De wedstrijd MVV-PSV eindstand 1-6 op 11 januari 1976 scoort u de 0-2 en hier gaat de bal ook door het net. Kunt u de reacties hierop nog herinneren?

AvK) Ik kan het zeker nog herinneren, ik scoorde niet zo vaak, maar mijn doelpunt in die wedstrijd was niet zo bepalend want wij wonnen met 1-6.

 

WK) Na uw actieve voetbalcarrière gaat u samen met onder meer Huub Stevens vorm geven aan de jeugd opleiding bij PSV. Hoe lang heeft u dat gedaan en wat waren specifiek uw taken?

AvK) Huub heeft mij gevraagd en na enige bedenktijd ben ik toen bij PSV begonnen. Ook is toen het jeugdinternaat ontstaan. Ik heb mede het Loottraject mee opgezet, wij als PSV en samen met het Sint Joris college. Spelers van PSV gingen daar naar school en trainden daar. Alle spelers van het internaat gingen daar ook naar school.

 

WK) Hoe lang bent u technisch manager geweest?

AvK) Dat heb ik 2 jaar gedaan.

 

WK) U bent ook nog scout voor Schalke 04. Hoe lang heeft u dit gedaan en bent u via Huub Stevens bij Schalke 04 terecht gekomen?

AvK) Schalke 04 ging hun jeugdopleiding professionaliseren en ik ben gevraagd door Huub Stevens om scout te worden bij Schalke 04. Ik was bij Schalke 04 de enige internationale scout dat kun je in deze huidige tijd niet meer voorstellen. Ik heb zeker 8 jaar voor Schalke 04 internationale scouting gedaan. Toernooien in Zuid-Amerika en ook naar wedstrijden overal in Europa, dat was fantastisch om te doen.

 

WK) Bij PSV is ervoor u een terugkeer als scout.

AvK) Stan Valckx vroeg mij of ik niet voor PSV wilde gaan scouten, daar heb ik lang over moeten nadenken, want ik had het goed na mijn zin bij Schalke 04. Uiteindelijk heb ik toen toch de keuze voor PSV gemaakt. Een familie kwestie met het verlies van mijn zoon in 2005 heeft mij in 2007 doen besluiten om bij PSV terug te komen. Mede omdat ik bij PSV meer in een team kon werken en zo dan niet meer alleen te zijn.

 

WK) In 2008 volgt u bij PSV Stan Valckx op als technisch manager, u blijft dit doen tot juni 2010. Hoe was PSV bij u uitgekomen voor deze functie? In juni 2010 wordt u opgevolgd dan door Marcel Brands. Deze twee jaren als technisch manager, hoe heeft u die ervaren en wat waren die periode voor u de meest opmerkelijke gebeurtenissen?

AvK) Jan Reker was toen algemeen directeur en die heeft mij gevraagd. Onder meer Ola Toivonen is in mijn tijd als technisch manager gekomen. Ik heb deze functie ongeveer anderhalf jaar gedaan wat van tevoren ook zo'n beetje bepaald was.

 

WK) Wat doet u tegenwoordig, wat zijn zo uw bezigheden? Met wie van PSV heeft u nog contact?

AvK) Als ik wil zijn er contacten en af en toe ga ik wedstrijden kijken van PSV. Verder heb ik niet meer zoveel omhanden.

 

WK) Het huidige PSV in deze tijd het voetbal en de organisatie rondom de club hoe vindt u dat in deze tijd?

AvK) Totaal anders dan het vroeger was. Het is nu commercieel het gaat om veel geld. Wij speelde ook om te winnen, alleen het had een andere charme dan tegenwoordig. Als je dat niet kunt accepteren zoals het nu is dan moet je daar niet aan mee doen. Het is zoals het is.

 

WK) Bedankt voor die interview

AvK) Zeker graag gedaan.

 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 1 nov 2023 - 16:43