Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview Michel Valke

Oude glorie: Interview Michel Valke

15 mrt 2024 - Door: MD

Michel Valke werd geboren op 24 augustus 1959 te Zwijndrecht. Als voetballer was hij veelal middenvelder en kwam in het betaalde voetbal uit voor Sparta Rotterdam, PSV, Feyenoord, wederom PSV, Olympique Lyonnais, wederom Sparta Rotterdam en tot slot Dordrecht'90.

 

WK) De naam Valke weet u waar die van oudsher vandaan komt? Hoe was uw jeugd, kunt u daar iets over vertellen?

 

MV) De naam Valke gaat terug naar het jaar 1630 toen nog Valks genaamd. De volgende generatie (1655) kwam er per ongeluk een C tussen, Valcks. Deze generaties leefden in de kleine dorpen rond Nijmegen, Erlecom, Leuth, Kekerdom. In 1746 werd Hendrik Valk, de C en E waren verdwenen geboren in Gorinchem. Pas in 1821, het geboortejaar van Hendrik Valke, te Gorinchem, kwam de huidige naam tot stand. Mijn Opa, Machiel Valke, geboren 13-1-1897, verhuisde naar Zwijndrecht. Mijn vader Willem Valke was lasser bij De Groot Int. te Zwijndrecht. Mijn moeder werkte bij de directeur van dat bedrijf 60 jaar als werkster in huis. Ik was het enige kind, geen broers of zussen.

Qua school deed ik de MAVO en in de avonduren haalde ik nog mijn Middenstand diploma. En als ik ging voetballen waren zowel vader als moeder waren altijd aanwezig. Ook mijn vrouw Angeline ging uit en thuis mee met een vast groepje spelersvrouwen. In de PSV tijd waren dat Koster, Thoresen, Koolhof.

 

WK) Waar heeft u in uw jeugdjaren gevoetbald? En op welke posities?

 

MV) Ik was 6 jaar toen ik als keeper begon bij Groote Lindt. Vier seizoenen waarvan de laatste 2 seizoenen als voetballer. Geen idee meer wat de naam van die teams waren. Ik ging met een klasgenoot mee naar DFC en mocht meetrainen met de D selectie. Ben Hofland en Piet de Visser vroegen toen of ik bij DFC wilde komen voetballen.

Qua posities speelde ik bij Groote Lindt voor 2 seizoenen als keeper, bij DFC voornamelijk op het middenveld. Voor DFC speelde ik in D1 – C1 – B1 – A1 (landelijke jeugd)

 

WK) In 1976 is er een overstap van D.F.C naar Sparta Rotterdam. Door wie bent u gescout van van Sparta en is er een transfersom betaald door Sparta Rotterdam aan D.F.C? Bij Sparta voetbalt u onder de trainers Cor Brom en vervolgens de Roemeen Mircea Petescu. Hoe was uw samenwerking met deze trainers en wat was uw debuut wedstrijd? Seizoen 1976-1977 uw 1e seizoen bij Sparta Rotterdam, wat is toen uw bij bijdrage geweest? Bij Sparta in uw eerste periode voetbalt u samen met de bekendste namen Pim Doesburg, Luuk Balkestein en Pim Verbeek en in het derde seizoen ondermeer samen met Louis van Gaal, René van der Gijp, Wout Holverda, de Engelsman Stuart Parker en Peter van Velzen. Hoe heeft u uw eerste periode bij Sparta Rotterdam ervaren, waar u tot 66 wedstrijden komt en 2 doelpunten scoort. Welke medespelers zijn u het meeste bijgebleven? Voor Sparta is er achtereenvolgens in de Eredivisie seizoen 1976-1977 is er een 7e plaats, seizoen 1977-1978 een 5e plaats en in seizoen 1978-1979 een 6e plaats. In die tijd was Sparta een sterke subtopper in de Eredivisie. Seizoen 1976-1977 verliest Sparta in de 2e Ronde van het KNVB bekertoernooi uit bij AZ '67. Seizoen 1977-1978 komt Sparta tot de Halve Finale in het KNVB bekertoernooi waarin Ajax te sterk is, u scoort in de 2e ronde tegen Heracles '74 en in de Kwart Finale tegen Vitesse. Seizoen 1978-1979 komt Sparta tot de kwartfinale in het KNVB bekertoernooi waarin FC Volendam over twee wedstrijden te sterk is. U scoort in de 2e ronde tegen FC VVV, en in de 3e ronde tegen PEC Zwolle. In uw tweede en derde seizoen bij Sparta was u toen inmiddels veelal een vaste basisspeler?

 

MV) Rene de Hoon was de scout die mij benaderde voor Sparta. Ik weet niet of Sparta een vergoeding aan DFC heeft betaald. Als dat volgens de reglementen gevraagd werd heeft Sparta dat ongetwijfeld gedaan.

Huib Ruigrok was mijn 1e Sparta trainer bij het 2e Team. Daarna nog een enkele wedstrijd onder Hans Eijkenbroek, maar ik werd dat seizoen al snel overgeheveld naar Sparta 1 waar Cor Brom de trainer was en onder wie ik debuteerde. 19-3-1977 Sparta-FC Utrecht 3-0.

Het 1e seizoen Sparta speelde ik voornamelijk in het 2e. Toen ik bij het 1e kwam speelde ik samen met Doesburg, Bert Jansen, Balkestein, Meutstege, Ray Clarke, Arie van Staveren. Het 3e seizoen was onder trainer Mircea Petescu, met de meest bekende spelers, Rene vd Gijp, Wout Holverda. Peter van Velzen was toen al vertrokken. Vanaf mijn 2e seizoen werd ik basis speler.

 

WK) Seizoen 1979-1980 is er een overgang van Sparta naar PSV. Bij PSV zijn dan samen met u nieuw bij de selectie de Deen Tommy Christensen, Erwin Koeman en Adrie Koster. Bij PSV is bij uw komst Kees Rijvers de trainer en treft u in de selectie medespelers die in 1978 de UEFA Cup en de Landstitel hadden gewonnen, Jan van Beveren, Ernie Brandts, Huub Stevens, Adrie van Kraaij, Harry Lubse, René en Willy van de Kerkhof en Willy van der Kuijlen. Wie van PSV heeft u benaderd voor een overstap naar PSV, waren er nog meer clubs die voor u belangstelling hadden? Wat gaf de doorslag om voor PSV te kiezen en is er aan Sparta een transfersom voor u betaald? In de Eredivisie is er een 3e plaats voor PSV en halverwege het seizoen is er een vertrek van trainer Kees Rijvers bij PSV en maakt Jan Reker als interim-trainer het seizoen af. In het KNVB bekertoernooi bereikte PSV de Halve Finale waar Ajax over twee wedstrijden te sterk is, in de 2e ronde scoort u tegen SC Cambuur.Europees maakt u uw debuut in het UEFA Cup toernooi in de 1e ronde tegen het Spaanse Sporting Gijón. In de 2e ronde wint PSV thuis van AS Saint Étienne met 2-0, maar wordt PSV in de uitwedstrijd met 6-0 weggevaagd. U bent tegen de Fransen 2x basisspeler en bij AS Saint Étienne voetbalde ondermeer Michel Platini en de Nederlander Johnny Rep. Hoe heeft u het eerste seizoen bij PSV ervaren met deze gebeurtenissen betreft het vertrek van trainer Kees Rijvers en de resultaten in de Eredivisie en de zware clash in het Uefa Cup toernooi ? Hoe bent u als jonge speler opgevangen bij PSV en waar woonde u in uw begintijd bij PSV?

 

MV) Ben van Gelder en mijn manager Ger Lagendijk zorgde er voor dat ik bij PSV ging voetballen. Feyenoord was ook geïnteresseerd, maar PSV gaf toen een warmer gevoel en betaalde 1,2 miljoen gulden aan Sparta. Het was geen makkelijk seizoen na de uitschakeling tegen St Etienne en het vertrek van trainer Kees Rijvers die mij had gehaald. Vooral de wedstrijd uit tegen St Etienne dat we na 1 kwartier al met 3-0 achter stonden. Wel mooi dat Meneer Frits Philips ons bij terugkomst op Eindhoven Airport een hart onder de riem stak. Ik trok vooral met Piet Wildschut en Erwin Koeman op. Ik woonde samen met Erwin bij een ‘pleegmoeder’ in de Hendrik de Keijzerlaan. Vooral door Jan van Beveren werden Erwin en ik weleens uitgenodigd bij hem thuis in Deurne. Dan speelden we spelletjes. Jan had zelf een spel bedacht met onderwerpen en letters. Ik speel dat spel nog steeds en dat noemen we dan het ‘Jan van Beveren spel’.

 

WK) Seizoen 1980-1981 en seizoen 1981-1982 is Thijs Libregts de nieuwe trainer bij PSV. In de Eredivisie is er achtereenvolgens een 5e en een 2e plaats voor PSV. Europees is HSV in seizoen 1980-1981 in de 2e ronde te sterk en in seizoen 1981-1982 Rapid Wien in de 2e ronde te sterk. In het KNVB bekertoernooi bereikt PSV achtereenvolgens seizoen 1980-1981 de Halve Finale en strandt tegen Ajax en in het seizoen 1982-1982 is in de 3e ronde AZ '67 in Alkmaar te sterk. Ondanks dat u het niet geheel goed kon vinden met trainer Thijs Libregts komt u toch tot een respectabel aantal wedstrijden in uw 1e periode bij PSV als jonge talentvolle speler, wat vond u van uw inbreng onder trainer Libregts? Waar lag het conflict en uiteindelijk de breuk om aan te sturen op een vertrek?

 

MV) Laten we zeggen Libregts en ik hadden geen klik. De keus van een trainer is bepalend voor een jonge speler. Als je de min punten van jonge spelers accentueert dan gaan ze daar in vele gevallen niet beter van voetballen. Hij had overigens wel een punt dat hij mijn rendement te weinig vond waar het doelpunten en assists betrof in die 2 seizoenen.

 

WK) Uw laatste contract jaar seizoen 1982-1983 komt er een opmerkelijk verhuur van u als contractspeler van PSV naar Feyenoord. U voetbalt bij Feyenoord onder de trainers Hans Kraaij sr en vervolgens Ab Fafié. Met Feyenoord wordt u in de Eredivisie 2e achter Ajax. De wedstrijd PSV-Feyenoord 1-3 in Eindhoven bent u bij twee doelpunten van Feyenoord betrokken. In Rotterdam tijdens de Feyenoord-PSV 2-2 scoort u de 1-0. Europees voetbal is er voor Feyenoord dat seizoen geen deelname. In het KNVB bekertoernooi strandt Feyenoord in de 3e ronde uit bij FC Groningen. Hoe stond PSV erin om u te verhuren aan concurrent Feyenoord, mede omdat u uw laatste contract jaar in ging? Feyenoord was 6e geworden in de Eredivisie en speelde dat seizoen geen Europees voetbal was dat een dilemma voor u? Bij Feyenoord bent dat seizoen veelal basisspeler, wat heeft dat seizoen in Rotterdam u als voetballer gebracht in uw verdere ontwikkeling?

 

 

MV) Opvallend was dat PSV 2 linkermiddenvelder tegelijk liet vertrekken. Samen met Erwin Koeman (naar FC Groningen) mochten we weg. PSV voelde dat het tussen Libregts en mij niet goed ging komen en lag daardoor een verhuur niet in de weg.

Het voelde niet als een degradatie ondanks dat Feyenoord 6e was geworden.

Bij Feyenoord kreeg ik te maken met Hans Kraaij sr. die mij alle vertrouwen gaf. Daarnaast was de invloed van Willem van Hanegem (nog als speler in zijn laatste seizoen) heel positief. Hij leerde mij meer in dienst van het team te spelen dan altijd maar een leuke individuele actie te willen maken. Ik speelde 32 van de 34 competitie wedstrijden. Miste slechts 2 wedstrijden door mijn enigste schorsing (3 gele kaarten) in mijn voetballoopbaan.

 

WK) Na één seizoen bij Feyenoord voor u volgt er een bijzondere gebeurtenis, PSV trainer Thijs Libregts gaat naar Feyenoord.

Op dat moment was het voor u direct een uitgemaakte zaak door de komst van Thijs Libregts als trainer om niet bij Feyenoord een contract te tekenen? U koos er voor om terug te keren bij PSV, wat gaf u de doorslag om wederom voor PSV te kiezen en waren er nog meer clubs op dat moment die belangstelling hadden voor u?

 

MV) Ja dat was wel heel apart dat Libregts naar Feyenoord ging. Achteraf had ik dat seizoen heel graag bij Feyenoord gebleven. Niet voor Libregts, maar ook Cruijff ging naar Feyenoord en daar had ik graag één seizoen mee willen samenspelen. Contractueel was ik nog ‘eigendom’ van PSV. En Jan Reker wilde mij graag terug hebben. Het was niet zo dat ik met tegenzin terug kwam bij PSV. Ik was er op gebrand om mij min of meer te revancheren.

 

WK) Seizoen 1983-1984 wordt PSV 2e in de Eredivisie en in het seizoen 1984-1985 wordt PSV eveneens 2e in de Eredivisie. Europees in het UEFA Cup toernooi is Nottingham Forest seizoen 1983-1984 in de 2e Ronde te sterk. Seizoen 1984-1985 verliest PSV in de 1e ronde uit met 2-0 van FC Vorwärts Frankfurt in de terugmatch in Eindhoven wint PSV in de reguliere speeltijd met 3-0 en u maakt het beslissende doelpunt. In de 2e ronde is na 2x 0-0 Manchester United in de verlenging in Engeland door een omstreden penalty te sterk. Seizoen 1983-1984 in het KNVB bekertoernooi strandt PSV in de Kwartfinale uit bij FC Haarlem in de 2e Ronde scoort u de 5-1 tegen NAC Breda. Seizoen 1984-1985 bereikt PSV de halve finale van het KNVB bekertoernooi waarin FC Utrecht over twee wedstrijden te sterk is. In Eindhoven verliest PSV na strafschoppen van FC Utrecht dat die avond een onklopbare keeper Jan Willem van Ede in de goal had. De eerste twee seizoenen van Jan Reker als trainer brachten geen prijzen. Als u terug kijkt seizoen 1983-1984 Feyenoord won de dubbel met Johan Cruijff en Ruud Gullit was de tweede plaats het maximale haalbare toen voor PSV? Seizoen 1984-1985 een PSV dat in de Eredivisie geweldige wedstrijden voetbalt, maar niet sterk genoeg is door maar liefst 14x gelijk te spelen. Waar lag volgens u de oorzaak? De halve finale tegen FC Utrecht in het KNVB bekertoernooi die verloren werd na strafschoppen in een wedstrijd in Eindhoven waarin PSV geweldig voetbalde, maar niet verder kwam dan 2-2 omdat de keeper werkelijk zowat alles tegen hield, hoe groot was de teleurstelling bij de selectie en de trainersstaf?

 

MV) Ik denk dat het seizoen 83/84 individueel mijn beste seizoen ooit is geweest. Jammer dat het niet samen viel met prijzen bij PSV. Na de winterstop begon Feyenoord te draaien aan de hand van Cruijff en werden ze terecht kampioen.

Seizoen 84/85 kan ik me niet goed meer voor de geest halen. Zou niet meer weten waarom we zoveel gelijk speelden. Ook de beker halve finale kan ik me niet voor de geest halen. Was dat de wedstrijd waarin wij door de RAF werden bedreigd met dreigbrieven of was dat tegen FC Utrecht voor de competitie ?

 

WK) Drastisch werd er ingegrepen bij PSV voorafgaande seizoen 1985-1986. Hans Kraaij sr werd aangesteld bij PSV naast Jan Reker. Ruud Gullit, Eric Gerets en Rob Mc Donald kwamen PSV versterken en later in het seizoen nog Frank Arnesen. PSV werd overtuigend landskampioen door 27 wedstrijden te winnen 6x gelijk en maar 1 nederlaag. Het begin van een nieuwe succes periode in de PSV geschiedenis.

In het KNVB bekertoernooi trof PSV in de 2e Ronde Feyenoord in Rotterdam en verloor fors met 4-1. Wel was er direct revanche een week later voor PSV op Feyenoord want in de competitie won PSV in Eindhoven met 5-0. Domper op het seizoen was in het Uefa Cup toernooi in de 1e Ronde de rode kaart voor Ruud Gullit tegen het nietige Luxemburgse Avenir Beggen. In de 2e Ronde moest PSV het tegen afleggen tegen Dnjepr Dnjeprpropetrovsk uit de Sovjet-Unie zonder Ruud Gullit. Na zoveel jaren wachten op succes en dan zo overtuigend Landskampioen hoe heeft u dat seizoen beleeft?

Kon u merken dat PSV duidelijk een andere koers had ingezet om voortaan meer succes te gaan halen en structureel echt mee ging doen om de prijzen?

 

 

MV) 85/86 Was een prachtig jaar waarin we heel dominant speelden. Ik herinner me nog een vriendschappelijke wedstrijd in Engeland tegen Nottingham Forest die we helemaal van het veld weg bliezen, 0-3 meen ik. Als er één seizoen als in één flow voorbij ging dan was het voor mij wel dit seizoen. Gullit speelde als een aanvallende libero geweldig. Ik was dat seizoen veelal de meest verdedigende middenvelder. Als Gullit naar voren ging nam ik min of meer zijn positie over. Ik vergeleek mijn rol toen met die van Tigana.

Het was duidelijk dat met de komst van Kraaij sr en de veldtrainers Reker en Hiddink het binnenhalen van goede bepalende spelers er wel een verandering gaande was en dat het succes niet éénmalig zou zijn.

 

WK) Ingaande seizoen 1986-1987 wordt Guus Hiddink hoofdtrainer bij PSV. De selectie van PSV wordt voorzien met een enorme kwaliteit impuls door ondermeer het aantrekken van Ivan Nielsen, Ronald Koeman en Gerald Vanenburg. Wederom wordt PSV Landskampioen.

Wel is er gedurende het seizoen het conflict met Ruud Gullit en Hans Kraaij sr. Uiteindelijk vertrekt Hans Kraaij sr.

Europees moet PSV het wederom doen zonder Ruud Gullit en in de 1e Ronde van het Europacup 1 toernooi treft PSV dan Bayern München en de Eindhovense club verliest over twee wedstrijden.

In het KNVB bekertoernooi is FC Den Bosch in de 3e ronde in een uitwedstrijd voor PSV na strafschoppen uiteindelijk te sterk.

Wederom een sterk PSV in de Eredivisie en terecht Landskampioen.

Hoe ervaarde u het nieuwe PSV met Ivan Nielsen, Ronald Koeman en Gerald Vanenburg?

Guus Hiddink als hoofdtrainer hoe was de samenwerking met hem voor u persoonlijk?

De wedstrijd PSV-Ajax in de competitie 1-0 is het Michel Valke die de diepe bal speelt op Ruud Gullit die zo het winnende doelpunt scoort in duel met Frank Rijkaard en de uitkomende doelman van Ajax Stanley Menzo. Voor u een bijzonder moment?

 

 

MV) Ivan Nielsen had ik al bij Feyenoord meegemaakt. Een geweldige centrale verdediger zonder poespas. Ronald Koeman en Gerald Vanenburg werden bij Ajax weggekocht. Dat was een paar seizoenen daarvoor nog ondenkbaar. Ooit speelde ik met Sparta in Rotterdam Ahoy een zaalvoetbaltoernooi tegen Ajax met Vanenburg. Ik dacht aardig te kunnen voetballen totdat ik Vanenburg in de zaal bezig zag. Wat een ongeëvenaarde baltechniek. Lichtvoetig en gedreven. Het beste team waarin ik gespeeld heb. Door de komst van Koeman ging Gullit weer in de spits spelen.

Bijzonder prettige samenwerking met Hiddink. Guus kon goed overweg met de ‘moeilijke’ jongens als Gullit en Gijp. De diepe bal kwam via de rug van Rijkaard bij Gullit, dus daar zat wel iets van geluk bij. Zeker omdat het de 1-0 werd.

 

WK) Na het seizoen 1986-1987 is er bij PSV van de succesvolle selectie een vertrek van 3 basisspelers Ruud Gullit, René van der Gijp en Michel Valke. Wilde PSV met u nog doorgaan? Uw vertrek kwam dat van u zelf? U vertrekt uiteindelijk naar Frankrijk en gaat voetballen bij Olympique Lyon dan in Ligue 2. Hoe heeft u die 2 seizoenen in Frankrijk ervaren en waarom koos u voor Frankrijk in de Ligue 2.Hoe is het contact ontstaan tussen u en de club Olympique Lyon? U schrijft een boek over uw periode in Frankrijk getiteld "Een Frank-ryker maar nooit een Fransman" Wat was de insteek om dit boek te schrijven? U koos ervoor om in Frankrijk te gaan voetballen waren er nog meer opties dan Olympique Lyon?

 

 

MV) Met het aantrekken van Søren Lerby voelde ik dat het moeilijk zou worden om als linker middenvelder nog een basisplaats te krijgen in de brede kwalitatief sterke selectie ondanks het vertrek van o.a. Gijp/Gullit. PSV bood mij nog wel een contract aan, maar ik nam zelf het initiatief door Lagendijk te laten zoeken naar een club in het buitenland.

Ik was in Florida op vakantie toen Lagendijk mij belde en zei dat Olympique Lyon mij wilde hebben. OL toen nog 2e divisie was wel een club met grote toekomstplannen, en het contract voor 3 jaar was financieel aantrekkelijk.Het 1e seizoen, met na 3 maanden al 3 nieuwe trainers, haalden we in de nacompetitie het net niet om te promoveren. Ik werd wel als OL speler door de plaatselijke supporters  tot beste speler gekozen. Raymond Domenec (de latere bondscoach van Frankrijk) werd aangesteld. Hij maakte mij duidelijk dat hij naast Kabongo een 2e buitenlandse aanvaller wilde aantrekken. Men mocht maar 2 buitenlanders hebben, en dus wilde men van mij af. Ik werd persona non grata en mocht rondjes om het veld lopen waar de selectie trainde. Lang verhaal kort; Raymond en ik werden geen vrienden. Ik hield een dagboek bij in France. En bij terugkomst kwam dit in een interview ter sprake. Een uitgever was geïnteresseerd om dat als boekje uit te brengen. Frankrijk leek mij een heel mooi land en nee er waren geen andere clubs op dat moment. Althans niet dat ik weet.

 

WK) U komt terug naar de Nederlandse Eredivisie en gaat terug naar uw oude club Sparta Rotterdam. Seizoen 1989-1990 t/m seizoen 1993-1994. U komt dan bij Sparta tot maar liefst 132 Eredivisie wedstrijden en 15 doelpunten. In de Eredivisie is er achtereenvolgens bij Sparta met u een 12e, 13e, 8e, 13e en 9e plaats. Bij Sparta voetbalt u achtereenvolgens onder de trainers Rob Baan, Hans van Doorneveld, Rob Jacobs en Han Berger. Seizoen 1991-1992 bereikt Sparta de Halve Finale in het KNVB bekertoernooi waarin Feyenoord na strafschoppen uiteindelijk naar Finale gaat. Vijf seizoenen Sparta bij terug keer in de Eredivisie dan kan je toch wel zeggen dat u een belangrijke speler bent geweest in de geschiedenis van Sparta, mede omdat u óók uw debuut in uw begin jaren hebt gemaakt bij Sparta? Volgt u Sparta nu nog speciaal en komt u nog ooit bij wedstrijden van Sparta?

 

MV)Ja Sparta is wel een speciale club, maar ondanks dat ik er 8 seizoenen speelden vraagt men mij altijd als de 2 Rotterdamse clubs tegen elkaar moeten voor wie ik dan ben....? Inmiddels werk ik vanaf 2001 voor Feyenoord en lijkt mij het antwoord wel voor de hand liggend. Nou echt volgen niet, maar ik ben wel extra geïnteresseerd in de clubs waar ik ooit voetbalde. Door mijn huidige werkzaamheden kom ik zelden meer in de stadions van de clubs waar ik speelde.

 

WK) U sluit uw carrière als voetballer af bij Dordrecht '90 in de Eerste Divisie onder dan trainer Nico van Zoghel. Bijzonder dat u met Dordrecht '90 landskampioen in de Eerste Divisie werd. Was dit voor u het juiste afscheid van het betaalde voetbal met het kampioenschap in de Eerste Divisie? Wilde u zelf stoppen of gaf Dordrecht '90 dat aan?

 

MV) Ik ging halverwege het seizoen van Sparta naar FC Dordrecht, en werd daar meteen aanvoerder en stond 3 maanden later met de kampioensschaal op het Dordtse stadhuis bordes voor een kleine 100 mensen haha. Het afscheid was een half jaar later toen ik in botsing met een medespeler kwam en ik in de rust bloed plaste. Na de wedstrijd zei manager Piet Lagarde dat ik toch maar even naar het ziekenhuis moest gaan. Toen bleek dat ik met 1 nier geboren was. Ook al was het risico heel klein, ik besloot toch om te stoppen.

 

WK) U komt voor het Nederlands elftal tot 16 wedstrijden. In uw periode bij Oranje kwalificeert Nederland zich niet voor een eindtoernooi. Hoe kijkt u terug op uw periode bij het Nederlands elftal? Oranje is in uw periode dichtbij een eindtoernooi geweest. Het ongelukkige eigen doelpunt tegen Oostenrijk hoe heeft u dat van u afgezet? Hadden er meer interlands voor u ingezeten misschien?

 

MV) Tussen 2 fantastische generaties was dit niet de mooiste periode van het Nederlands Elftal. Natuurlijk waren we kwalitatief iets minder, maar het heeft mijn generatie niet meegezeten. De keeper van Malta tegen Spanje zag er niet altijd eerlijk uit om het zo maar eens te schrijven. En natuurlijk de beslissingswedstrijd in de Kuip tegen België (uiteindelijk 3e op het WK in Mexico) die we weliswaar met 2-1 wonnen, maar dus 1 doelpunt te kort kwamen. Het enige toernooi dat ik met Nederland speelde is misschien wel alleszeggend; Het mini WK in Uruguay.

 

WK) Na uw actieve voetbalcarrière wordt geconstateerd dat u maar één functionerende nier had. Is het uiteindelijk bijzonder dat bij u tijdens uw voetbalcarrière dit nooit eerder geconstateerd is door medici tijdens keuringen?

 

MV) Velen vinden het bijzonder dat men het nooit geconstateerd heeft, maar dat is niet zo vreemd want bij voetbalkeuringen worden hart-, long functies en botten/spieren bekeken, en niet naar voetbal-non relevante delen van het lichaam.

 

WK) Terugkijkend op uw voetbalcarrière kun je toch zeggen dat u een prachtige carrière hebt gehad en een prachtige voetballer was. Een sieraad op het middenveld. Bij PSV heeft u prachtige seizoenen gehad en fantastisch voetbal laten zien.

Heeft u uit uw PSV periode bijzondere contacten of vrienden overgehouden?

 

MV) Jazeker. Met name de vrouwen hebben nog regelmatig contact. Vooral met Thoresen, Koster, Koolhof. 

 

WK) Michel Valke was bijzonder om 2 opvallende zaken. Op elftal selectie foto's zat u altijd rechts onder waarom was dat? U had een aparte trap vaak als u op de goal schoot, heel vaak laag over de grond, je zou bijna kunnen zeggen een typische Michel Valke trap.

Daartegenover staat dat u op het middenveld vaak sierlijk de ballen over grote afstanden naar uw medespelers schoot. Voor de supporters was dat fantastisch om te zien de sierlijke voetballer Michel Valke.

 

MV) Een beetje bijgeloof. Dank voor de complimenten. Ik was puur 1-benig en als de bal voor mijn rechterbeen lag dan nog speelde ik de bal met de linker buitenkant.

 

WK) Zou u een vijftal bijzondere spelers kunnen benoemen waar u mee samen gevoetbald heeft en een vijftal bijzondere spelers waar u tegen hebt gevoetbald?

 

MV) Zonder heel veel medespelers te kort te doen; Jan van Beveren, Pim Doesburg, Ruud Gullit, Hallvar Thoresen, Wim van Hanegem En tegen gevoetbald; Platini, Cruijff, Krol, Romario.

 

WK) Na uw actieve voetbalcarrière bent u 5 jaar hoofd opleidingen bij Dordrecht '90 en vervolgens jeugdtrainer bij Feyenoord. Ook bent u daarna coördinator van Feyenoord van het video analyse team. Hoe hebt u achtereenvolgens al deze taken in de voetballerij ervaren?

 

MV) Het was sowieso heel fijn om in de voetballerij te blijven werken. De 5 jaren Hoofd opleiding bij FC Dordrecht waren heel leerzaam, ook omdat het een club was waar van alles gebeurde op bestuurlijk niveau. In 2001 haalde Rob Baan mij als techniektrainer naar Feyenoord, waar ik individueel met toptalenten mocht werken. In 2006 vroeg Peter Bosz aan mij of ik video analist wilde worden. Het stond toen nog in de kinderschoenen. Inmiddels doe ik dat werk nog steeds en coördineer ik het video analyse team. Ik zie in het weekend maar ook doordeweeks alle jeugdteams van o12 tm o21 voorbijkomen. Vind het nog steeds bijzonder leuk.

 

WK) Michel Valke mag ik u bedanken voor dit interview.

MV) Graag gedaan.

 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 15 mrt 2024 - 11:43