Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview met Erwin Koeman

Oude glorie: Interview met Erwin Koeman

23 mei 2024 - Door: MD

Erwin Koeman werd geboren op 20 september 1961 in Zaandam. Hij is de zoon van Martin Koeman en de oudere broer van Ronald Koeman.In de jeugd voetbalde Erwin Koeman voor VV Helpman uit Groningen en daarna voor GRC Groningen.

 

WK) Uw vader Martin Koeman was professioneel voetballer en trainer. Hoe zijn u en uw broer Ronald opgevoed in het ouderlijk gezin?

 

EK) Voor onze ouders waren normen en waarden belangrijk. Wij kregen alle tijd en ruimte om te doen wat we leuk vonden, voetballen!

 

WK) Na de basisschool volgt er een vervolgopleiding welke richting koos u?

 

EK) Ik heb de MAVO afgemaakt en werd daarna profvoetballer.

 

WK) Hoe werd in de jeugd het voetbal gestimuleerd/gesteund van uit uw ouders?

 

EK) Dat was niet nodig, alles was voetbal, mijn vader was in die tijd semi profvoetballer bij GVAV in Groningen.

 

WK) Wanneer kwam bij u het besef dat er misschien wel eens een carrière als professioneel voetballer haalbaar was en dat u daar vol voor ging?

 

EK) Zelf heb ik er nooit bij stil gestaan. Ik had talent en deed er alles voor, het ging vanzelf en ineens op 17 jarige leeftijd maakte ik mijn debuut bij FC Groningen.

WK) Als groot talent komt u in de zomer van 1979 over van FC Groningen naar PSV. Op voorspraak van dan PSV trainer Kees Rijvers. Met de komst van Erwin Koeman troeft PSV dan onder meer Feyenoord, AZ en het Belgische RSC Anderlecht af. Wanneer u bij PSV komt treft u in de PSV selectie medespelers die in 1978 Landskampioen waren geworden en de UEFA Cup hadden gewonnen zoals Jan van Beveren, Ernie Brandts, Jan Poortvliet, Huub Stevens, Adrie van Kraaij, Harry Lubse, René en Willy van de Kerkhof en Willy van der Kuijlen. Bij PSV krijgt u in 3 seizoenen te maken met de trainers achtereenvolgens Kees Rijvers, interim-trainer Jan Reker en Thijs Libregts. Met PSV is er in de Eredivisie een 3e, 5e en 2e plaats. Hoe heeft u uw eerste periode bij PSV ervaren?

 

EK) Ik ging voor het eerst uit huis, kwam bij mevrouw vd Ligt in Woensel te wonen. Ik werd goed opgevangen bij PSV en het was mijn eerste ervaring als profvoetballer. In 3 jaar tijd heb ik veel competitiewedstrijden gespeeld en enige Europa Cup wedstrijden. Uiteindelijk had ik geen basisplaats en had besloten, ondanks dat ik het goed naar mijn zin had, om terug te gaan naar FC Groningen.

 

WK) Waarom viel op zeer jonge leeftijd de keuze op PSV?

 

EK) PSV voelde als een warme club en de mensen waar we mee spraken kwamen goed op ons over.

 

WK) Hoe was de samenwerking met de ervaren medespelers bij PSV uit de eerdere succes periode van PSV 1978 Landskampioen en UEFA Cup winnaar?

 

EK) Dat waren goede gasten, in mijn begin periode kwam ik vaak bij Ernie Brandts over de vloer. Ook had ik goed contact met de meer ervaren spelers, o.a. Jan v Beveren, Willy vd Kuijlen en Harry Lubse.

 

WK) Was u achteraf te vroeg vertrokken bij FC Groningen naar PSV?

 

EK) Ik heb absoluut geen spijt gehad van deze periode bij PSV. Heb geleerd wat het inhoud om profvoetballer te zijn en veel levenservaring opgedaan, wat je op school niet leert.

 

WK) Na 3 seizoenen bij PSV is er een terugkeer naar FC Groningen waar u te maken krijgt met eerst Theo Verlangen als trainer en vervolgens Han Berger. In de Eredivisie is er voor FC Groningen dan achtereenvolgens een 5e, 7e en 5e plaats. Het seizoen 1983-1984 verslaat FC Groningen in het UEFA Cup toernooi Atlético Madrid in de eerste ronde. Bij FC Groningen groeit u uit tot een zeer waardevolle Eredivisie speler met 90 wedstrijden en 39 doelpunten. Wat bracht u tot het besluit om terug te keren van PSV naar FC Groningen?

 

EK) Ik wilde een heel seizoen spelen om te weten te komen waar mijn plafond zou zijn. Bovendien zou ik samen met Ronald bij FC Groningen in één team spelen. Het leek een stap terug, maar uiteindelijk werd het een stap vooruit!

 

WK) Historisch gezien is deze periode 3 seizoenen van u bij FC Groningen zeer succesvol voor de club seizoen 1982-1983 t/m seizoen 1984-1985.

Hoe heeft u deze succes periode van FC Groningen deze 3 seizoenen beleefd?

 

EK) Het eerste seizoen was geweldig, we haalden Europees Voetbal. Het 2e seizoen speelden we Europees tegen Atletico Madrid en Inter Milaan. Dit waren grote ervaringen voor ons en voor mij. Deze wedstrijden maakten voor mij duidelijk dat Europees voetbal compleet anders is dan de competitie.

 

WK) Heeft u uit deze periode bij FC Groningen nog met oud medespelers contact overgehouden?

 

EK) In februari j.l. was er nog een reünie van FC Groningen omtrent de wedstrijd tegen Atletico Madrid. Dat was erg leuk om sommige jongens terug te zien.

 

WK) Na 3 seizoenen bij FC Groningen is er een vertrek naar België. KV Mechelen wordt uw nieuwe club. Bij KV Mechelen voetbalt u achtereenvolgens onder de trainers de Duitser Ernst Künnecke, de Nederlanders Aad de Mos en Ruud Krol en de Belgische trainer Fi van Hoof. In de Belgische Eerste Klasse is er achtereenvolgens een 11e, 2e, 2e, 1e en 3e plaats. In het seizoen 1986-1987 wordt de Beker van België gewonnen en een seizoen later de Europa Cup 2. Daarna is er óók nog voor KV Mechelen winst van de Europese Super Cup, over 2 wedstrijden wordt PSV de winnaar van de Europa Cup 1 verslagen. Voor Erwin Koeman zijn er 116 competitie wedstrijden in de Belgische Eerste Klasse bij KV Mechelen waarin u 22x doeltreffend bent. In uw laatste seizoen bij FC Groningen is er interesse van meerdere clubs om u te contracteren, uiteindelijk kiest u voor het Belgische KV Mechelen. Wat was het verhaal van KV Mechelen dat u overtuigde om de stap naar België te maken?

 

EK) Ze waren heel duidelijk welke richting ze op wilden. Je moet altijd dan maar afwachten of de woorden de waarheid worden. Achteraf kan ik zeggen dat het een geweldige stap is geweest, zowel sportief als privé.

 

WK) Na de goede jaren bij FC Groningen zijn er nu in uw periode bij KV Mechelen wederom seizoenen die voor de club KV Mechelen historisch zijn betreft de geweldige resultaten. Hoe kijkt u terug op uw periode bij KV Mechelen?

 

EK) Een moeilijk begin, na een half jaar kwam Aad de Mos en toen ging het lopen. Het ene na het andere succes behaalden we. Privé was het ook een geweldige tijdje voelden ons erg thuis in België.

 

WK) Hoe was de samenwerking met Ernst Kūnnecke, Aad de Mos, Ruud Krol en Fi van Hoof?

 

EK) Met Kūnnecke liep het moeizaam, met De Mos kwamen de successen en voor Ruud Krol was het moeilijk om De Mos op te volgen. Fi van Hoof was assistent en deed het prima. Vooral met De Mos was dit een goed duo.

 

WK) Na 5 seizoenen bij KV Mechelen is er een terugkeer naar Nederland. Wederom gaat u voor PSV voetballen. Bij PSV voetbalt u dan onder de trainers de Engelsman Bobby Robson, de Nederlanders Hans Westerhof en Aad de Mos. In de Eredivisie is er achtereenvolgens een 1e,1e, 2e en 3e plaats. Bij PSV wordt u onder trainer Bobby Robson 2x Landskampioen. Op 12 augustus 1992 is er winst voor PSV in de Nederlandse Super Cup (PTT Telecom Cup) tegen Feyenoord in Rotterdam. PSV wint met 0-1 door een doelpunt van Erwin Koeman in de 25e minuut. Onder trainer Bobby Robson zijn er 2 landstitels waarbij in het seizoen 1990-1991 PSV het bijna verspeelde door in wedstrijd ronde 33 fors te verliezen bij FC Groningen. Doordat Ajax onverwachts verloor uit bij SVV-Dordrecht '90 kon PSV een week later op doelsaldo alsnog Landskampioen worden. Deze landstitel is historisch gezien voor PSV een gelukkige met een goede afloop. Hoe heeft u de 2 seizoenen ervaren met de Engelsman Bobby Robson als trainer? Van het succes team van PSV in 1988 voetbalt u bij PSV nog samen met Hans van Breukelen, Eric Gerets, Jan Heintze, Berry van Aerle, Edward Linskens en Gerald Vanenburg. Europees onder Bobby Robson is het PSV niet goed vergaan seizoen 1990-1991 in het Europacup 2 toernooi is er in de 1e ronde een uitschakeling tegen het Franse Montpellier. In het seizoen 1991-1992 strand PSV in de 2e ronde Europa Cup 1 tegen het Belgische RSC Anderlecht.

 

EK) We werden onder Robson 2x kampioen, dus dat was een succes. Voor Robson was Nederland een totaal andere cultuur dan hij gewend was. Robson was een geweldige man met veel humor.

 

WK) Met de selecties van Bobby Robson had PSV er Europees meer uit moeten halen?

 

EK) Europees gezien waren het 2 teleurstellende jaren, we hadden er meer moeten uithalen.

 

WK) Na 2 seizoenen trainer Bobby Robson wordt Hans Westerhof trainer van PSV voor 1 seizoen en daarna Aad de Mos.

Onder Hans Westerhof is er een 2e plaats achter Feyenoord in de Eredivisie. Een moeilijk seizoen voor PSV waar er in de Eredivisie 2x discutabel gelijk gespeeld wordt tegen Feyenoord. In Eindhoven in de slotfase een penalty voor Feyenoord en in Rotterdam wordt Romario bij een 0-1 voorsprong onterecht afgefloten voor buitenspel. Dan is er nog het bommelding incident uit bij Dordrecht waarbij PSV uiteindelijk met een 2-2 gelijkspel punten verlies oploopt en uiteindelijk Feyenoord voorbij ziet gaan op de ranglijst. Heeft PSV dit seizoen onder Westerhof gefaald zonder landstitel?

 

EK) Uiteindelijk hebben we de titel uit handen gegeven, het einde van het seizoen was turbulent met de bommelding in Dordrecht en discutabele scheidsrechterlijke beslissingen. Ook dat is voetbal, maar uiteindelijk zijn wij als spelers verantwoordelijk.

 

WK) Trainer Hans Westerhof had het moeilijk met het aansturen van Romario, hoe heeft u dit als mede selectie lid ervaren de incidenten?

 

EK) Westerhof probeerde Romario in het gareel te houden, maar dat was niet gemakkelijk. Brazilië is geen Nederland, dus voor Romario was het ook niet altijd logisch hoe wij het deden.

 

WK) Europees plaatst PSV zich via FK Zalgiris Vilnius en AEK Athene voor de groepsfase van de Champions League. In de poule met FC Porto, IFK Göteborg en AC Milan is PSV onmachtig en verovert één gelijkspel uit bij FC Porto 2-2 en de andere wedstrijden werden verloren. Vijf Nederlagen in de poulefase was dat kwaliteit te kort of enigszins pech?

 

EK) Pech bestaat niet in topsport, dus kwamen wij als team te kort.

 

WK) Aad de Mos wordt dan trainer van PSV seizoen 1993-1994 in de Eredivisie is er een 3e plaats. Europees in de Europa League strandt PSV al in de 1e ronde tegen het Duitse Karlsruher SC. Bij PSV zijn dan Romario en Gerald Vanenburg vertrokken. Aad de Mos heeft als nieuwelingen Jerry de Jong, Nii Lamptey, Klass Ingesson, Erik Meijer en Edwin van Ankeren. Een matig seizoen voor PSV. Terugkijkend was de 3e plaats in de Eredivisie het maximale met deze selectie in het 1e seizoen van trainer Aad de Mos?

 

EK) De PSV selectie was niet goed genoeg om mee te strijden voor de titel.

 

WK) Onder dan PSV voorzitter Willem Maeyer is er in 1994 een reorganisatie bij PSV waarin de selectie fors vernieuwd werd. Uw 4e seizoen in uw 2e periode bij PSV was een matig seizoen, hoe heeft u uw vertrek na het laatste seizoen ervaren bij PSV, wilde u zelf weg of kwam dat van uit PSV?

 

EK) De voorzitter vertelde mij dat ik moest vertrekken bij PSV, voor mij was dat een teleurstelling, maar nog meer hoe mij dat verteld werd. Uiteindelijk gaat het leven verder en iedereen gaat zijn gang weer.

 

WK) U voetbalt na uw vertrek bij PSV nog 4 seizoenen bij FC Groningen. Bij FC Groningen voetbalt u achtereenvolgens onder de trainers Hans Westerhof, Jan van Dijk en Wim Rijsbergen. In de Eredivisie is vervolgens een 13e, 9e, 10e en 17e plaats. Uw laatste seizoen 1997-1998 is er dan een degradatie voor FC Groningen. Op 36 jarige leeftijd stopt u dan als professioneel voetballer. U voetbalt dan vervolgens bij de amateurs van VV Acht in Eindhoven. Op 36 jarige leeftijd stopt u met betaald voetbal, was dit het juiste moment?

 

EK) Ik had op mentaal en fysieke vlak nog wel door kunnen voetballen, omdat ik een echte liefhebber ben. Alleen na een 20 jarige carrière leek het mij gepast om te stoppen bij de FC waar ik ook begonnen was.

 

WK) Dat het eindigt met een degradatie met FC Groningen was dat een grote teleurstelling?

 

EK) Het is nooit leuk om te degraderen, zeker in het laatste jaar van mijn carrière. Achteraf is het goed geweest, want de club werd elk jaar op alle vlakken minder. Daarna konden de leidinggevenden hun eigen koers varen.

 

WK) Hoelang heeft u nog gevoetbald bij de amateurs van VV Acht?

 

EK) Vanaf 2000 speel ik bij VV Acht, op dit moment speel ik voor het 5e.

 

WK) Voor het Nederlands elftal zou u totaal 34 wedstrijden voetballen. Op 27 april 1983 maakt u samen met uw broer Ronald onder dan Bondscoach Kees Rijvers uw debuut voor het Nederlands elftal. Het hoogtepunt was natuurlijk het EK van 1988 in Duitsland dat door Nederland werd gewonnen. Voor de geselecteerde PSV spelers bij Oranje was er de Treble in competitie verband dat seizoen, maar voor u ook een top seizoen Landskampioen van België en winnaar van de Europa Cup 2 met KV Mechelen. Het seizoen 1987-1988 is natuurlijk het absolute hoogtepunt van uw carrière?

 

EK) Dat klopt, het winnen van de Europa Cup 2 tegen Ajax en natuurlijk Europees kampioen met Nederland.

 

WK) Hoe heeft u de samenwerking ervaren met bondscoach Rinus Michels?

 

EK) Een fijn mens met humor en een uitstekende coach met ervaring. Voor ons was hij de ideale coach in 1988.

 

WK) Samen met uw broer Ronald bij het Nederlands elftal, dat moet natuurlijk heel bijzonder zijn en dan ook nog eens de grootste prijs ooit behalen in de geschiedenis van het Nederlands elftal?

 

EK) Ik ben daar nuchter onder, maar het is inderdaad bijzonder om samen met het Nederlands Elftal Europees Kampioen te worden.

 

WK) Terugkijkend op uw gehele voetbalcarrière bent u dan tevreden en heeft u de goede keuzes gemaakt en het maximale er uit gehaald?

 

EK) Achteraf is makkelijk praten, ik kan tevreden zijn, maar er zijn natuurlijk momenten in mijn carrière die ik nu waarschijnlijk anders zou doen. Zo had ik meer aan krachttraining moeten doen, om lichamelijk sterker te worden.

 

WK) Na uw actieve voetbalcarrière werd u bij PSV jeugdtrainer en vervolgens assistent-trainer bij PSV onder Eric Gerets en Guus Hiddink. Lange tijd werd er verwacht dat u hoofdtrainer van PSV zou worden. Wanneer dat dan uiteindelijk niet gebeurd vertrekt u dan uiteindelijk in 2004 bij PSV.

Vervolgens bent u trainer van RKC Waalwijk, Feyenoord, Bondscoach van Hongarije, trainer van FC Utrecht, FC Eindhoven, assistent-trainer bij Fenerbahçe, Bondscoach van Oman, trainer van Beitar Jeruzalem en assistent-trainer bij het Nederlands elftal. Dat u na jaren bij PSV als trainer te hebben gewerkt uiteindelijk geen hoofdtrainer werd bij PSV was dat een teleurstelling?

 

EK) Ik heb me in die tijd wel eens afgevraagd, waarom ik nooit een gesprek heb gehad omtrent de functie van hoofdtrainer.

 

WK) Als u uw trainers carrière evalueert wat was het meest bijzondere job in de reeks van clubs of landen?

 

EK) Dat is voor mij niet aan te geven. Ik heb me in binnen en buitenland altijd prima vermaakt op trainers en privé gebied. Veel verschillende culturen meegemaakt en een hoop mensenkennis opgedaan. Ik had dit niet willen missen.

 

WK) U heeft diverse keren samengewerkt met uw broer Ronald als trainer. Is dat altijd een goede samenwerking omdat u elkaar door en door kent?

 

EK) Wij zijn ook verschillend, Ronald op de voor en ik op de achtergrond. Ieder heeft zijn aandeel, alleen Ronald is eindverantwoordelijk voor de beslissingen die worden genomen. En uiteraard hopen we op succes tijdens de EK in Duitsland.

 

WK) U bent geboren in Zaandam en lange tijd in het noorden van het land gewoond. In de voetballerij vooral als trainer in veel landen gewerkt. Hoe komt het dat u zich uiteindelijk gevestigd heeft in Acht Eindhoven?

 

EK) Ik had al vanaf 1979-1982/1990-1994 in Eindhoven gewoond, in 1998 kwam ik als trainer terug bij PSV en sinds die tijd zitten wij hier al. Ik denk dat we hier nog wel even blijven.

 

WK) U bent momenteel assistent-trainer van uw broer bij het Nederlands elftal. Hoelang wilt u nog doorgaan als trainer/assistent-trainer?

 

EK) Zolang Ronald coach blijft van het Nederlands Team. We weten allemaal dat je in het leven en in het voetbal niets kan plannen.

 

WK) Zou u eens 5 of meer bijzondere voetballers kunnen benoemen waar u mee hebt samen gevoetbald en of bijzondere voetballers waar u tegen hebt gevoetbald?

 

EK) Cruijff- Lothar Matheus- Romario-Baresi- Vialli- Mario Kempes.

 

WK) Dank voor het antwoorden van de vragen over u carrière in de voetballerij.

 

EK) Graag gedaan.

 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 23 mei 2024 - 13:56