Seizoen 2020/2021 - Eredivisie : FC Utrecht - PSV (1 - 1)

Wedstrijd verslag

16 mei 2021 - 14:30 uur

Door: Peter Vos

In een leeg Galgenwaard Stadion heeft PSV een punt overgehouden aan de confrontatie met FC Utrecht. De Eindhovenaren verdienden ook niet veel meer ondanks het excuus van een stevige lijst aan afwezigen. Met name aanvoerder Denzel Dumfries en topscorer Donyell Malen werden deze laatste competitieronde node gemist.

Vervangers Jordan Teze en Yorbe Vertessen hebben een moeilijke middag in Utrecht. De degelijke centrumverdediger Teze staat bij afwezigheid van Dumfries rechtsback en voelt zich daar zichtbaar niet op zijn gemak. Het snelle aanvalstalent Vertessen maakt veel meters, maar moet uiteindelijk zonder succes met een hamstringblessure in de tweede helft gewisseld worden. Het is voor de rest van het team ook geen middag om lang te onthouden.

PSV moest rustig blijven en concurrent AZ op de laatste speeldag niet teveel hoop geven dat er toch nog een wonder mogelijk was. De Eindhovenaren moesten dik verliezen en AZ moest daarnaast ook flink winnen om een wissel op te leveren tussen plaats 2 en 3 op de ranglijst. FC Utrecht is klaar in de competitie en kan deze laatste wedstrijd gebruiken als opwarmer voor de play-offs om een Europees ticket.

Beide teams beginnen voorzichtig aan de wedstrijd met wat kleine speldeprikjes over en weer in de openingsfase. Na een kwartier schiet Eran Zahavi een afvallende bal van de opvallend fris spelende Marco van Ginkel via keeper Eric Oelschlägel naast. Utrecht antwoordt meteen: de eerste corner van de subtopper van Simon Gustafson wordt door Tommy St. Jago goed ingeschoten met een stuit, maar Yvon Mvogo ziet het gevaar en tikt de bal over. Een minuut later stuurt spelmaker Gustafson de snelle Gyrano Kerk weg, zijn inzet scheert voorlangs het doel van de Zwitser. Oranjekandidaat Cody Gakpo creërt halverwege de eerste helft een niet te missen kans voor Zahavi, eerst omspeelt de vleugelaanvalller twee Utrecht verdedigers om vervolgens het overzicht te houden en de vrijstaande Israëlier te bedienen. Oelschlägel krijgt nog net een handje tegen de inzet van Zahavi.  Utrecht komt tien minuten voor rust op voorsprong via een vrije trap van Gustafson. De Zweed legt met een fraaie krul de bal panklaar voor Sander van de Streek, die eenvoudig binnenschiet. PSV wankelt als vlak voor rust zowel Van Ginkel als Ibrahim Sangaré schuttert met een te korte terugspeelbal. Kerk is er vandoor en Mvogo gooit net op tijd zijn lichaam voor de bal om de 2-0 te voorkomen.

PSV moet meer brengen in deze slotwedstrijd. In de rust is inmiddels bekend geworden dat AZ al met drie doelpunten verschil leidt tegen Heracles en zo kan het nog enigszins spannend worden. De Eindhovenaren lijken bij de les als de bal weer rolt; ze zetten meteen Utrecht vast op eigen helft. Een doelpunt in de vijftigste minuut is de beloning voor deze spelopvatting. Van Ginkel is met een efficiënt rollertje het eindstation bij een lange aanval van PSV over veel schijven. Na lang blessureleed is het doelpunt een bekroning op het gevecht van de reserve aanvoerder om fit terug te keren in de basis. Utrecht lijkt van slag en klaar om door PSV over de knie gelegd te worden na de tegengoal.

Trainer Rene Hake wisselt na ruim een uur drie keer om nieuwe energie in de ploeg te krijgen. Van der Streek, Django Warmerdam en aanvoerder Willem Janssen maken plaats voor Adrián Dalmau, Emil Bergström en Mark van der Maarel. De wissels zorgen inderdaad dat Utrecht zich herpakt. De Spanjaard Dalmau duikt een paar minuten later alleen op voor Mvogo, maar mist de scherpte om de keeper te passeren. In de slotfase komt hij weer in kansrijke positie, maar dan wordt de spits tijdig geblokt door Teze. De vroegtijdige wissel van Vertessen voor aanvaller Joël Piroe levert bij PSV geen aanvallend succes op. Sterker nog, de ploeg grossiert in slordigheid naar het einde van de wedstrijd toe. Het lijkt dat het gelijkspel tot tevredenheid leidt en dat dit voor vandaag het maximale is voor de topclub. Dat zegt genoeg over de wedstrijd, maar ook over het seizoen. PSV kon te weinig brengen om elke tegenstander de wil op te leggen en zo ook vanmiddag bij FC Utrecht. De tweede plaats met één punt voorsprong op AZ is met veel pijn en moeite veiliggesteld.

Extra

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Bjorn Kuijpers.