Seizoen 2021/2022 - Eredivisie : Sparta - PSV (1 - 2)

Wedstrijd verslag

27 februari 2022 - 14:30 uur

Door: Remco Faasen

PSV heeft de carnavalswedstrijd van 2022 tegen Sparta in Rotterdam gewonnen. Het werd 1-2 en daar was de thuisploeg grotendeels zelf verantwoordelijk voor. In de tweede helft, bij een 1-0 voorsprong, maakte Spartaan Arno Verschueren een oliedomme overtreding op Eran Zahavi. Met tien man waren de Rotterdammers vervolgens kansloos.

PSV begon de wedstrijd tegen de club van Rotterdam in de wetenschap dat achtervolger Feyenoord had verloren van AZ. Een overwinning op Sparta zou betekenen dat in ieder geval de tweede plek in de Eredivisie – en daarmee kwalificatie voor de voorronde van de Champions League – steviger in handen zou komen van de Eindhovenaren. Dat leek vooraf bepaald geen onmogelijke opgave: de laatste keer dat PSV als verliezer van het veld op Het Kasteel stapte, was in 2001. Sindsdien waren er drie gelijke spelen en verder louter overwinningen.

Sparta Mars

De wedstrijd begon met enige vertraging: er waren technische problemen met de VAR, maar drie minuten na half drie was het toch echt tijd voor de Sparta Mars die de beide rood-witte ploegen begeleidde naar het kunstveld. Joey Veerman liep mee in het shirt van PSV, net als Eran Zahavi, die zag dat Yorbe Vertessen links van hem zijn felbegeerde basisplaats had gekregen. Rechts naast de spits stond Noni Madueke, Cody Gakpo was nog steeds geblesseerd.

Overrompelen

Sparta probeert PSV in de eerste tien minuten te overrompelen. Na dat even te hebben aangekeken poogt PSV zich voetballend onder de druk van de thuisploeg uit te spelen. Zonder tot grootste daden te komen, worden de gasten langzaam gevaarlijk. Zahavi is twee keer dichtbij het doel van Sparta-goalie Maduka Okoye, later melden zich nog Olivier Boscagli en Mauro Júnior. Sparta stelt daar alleen een grote kopkans voor Lennart Thy in de eerste minuut tegenover. In échte problemen komen beide ploegen evenwel niet door elkaar: de strijd speelt zicht vooral af op het middenveld en dat is een compliment voor de thuisploeg die gewoon op een degradatieplaats staat.

Wakker worden

Alles verandert als PSV na een half uur spelen blundert in de verdediging, waarbij Ibrahim Sangaré de opvallendste rol heeft. Sparta profiteert dankzij Thy die even later ook nog een strafshop claimt maar er geen krijgt. In de zevenendertigste minuut is er opwinding als Joël Drommel de bal niet weet te vangen maar ‘m ternauwernood wegwerkt tot een hoekschop. ‘PSV wakker worden’, zingt het uitvak al minutenlang en dat is terecht advies: na de goal heeft PSV niets meer laten zien. Boscagli stuurt Philipp Max nog wel een keer weg, maar zijn inzet gaat naast het doel van de thuisploeg. Op slag van rust had Mario Götze de thee beter kunnen laten smaken, maar hij werkt de bal voor een leeg doel op zijn neus in plaats van over de lijn.

Rood

De onzichtbare Vertessen blijft na de rust achter in de kleedkamer. Met een knieblessure, zo blijkt later. Ritsu Doan is zijn vervanger. Die ziet PSV bepaald niet de wedstrijd naar zich toetrekken. Ondanks het negentig minuten luidruchtige uitvak, gaat het thuispubliek massaal achter de ploeg staan in de hoop op een stunt. Mario Engels probeert het publiek tevreden te stellen en soleert in de tweeënvijftigste minuut over de helft van PSV. Zijn inzet is vervolgens eenvoudig op te pakken. Een minuut later snijdt Sparta zichzelf ongelooflijk in de vingers als Arno Verschueren totaal onnodig Zahavi van achteren onderuit schoffelt. Scheidsrechter Manschot kan niet anders doen dan de rode kaart trekken.

Mauro Júnior

Het zet het duel volledig op zijn kop: Sparta loopt plots naar achter, PSV drukt door. Verschueren staat nog onder de douche als Mauro Júnior aan de rand van het stafschopgebied schitterend uithaalt en de bal via de lat in het doel van Okoye ziet verdwijnen: 1-1. Roger Schmidt reageert gelijk en brengt Carlos Vinícius voor Mario Götze. Sparta is gefrustreerd en krijgt in twee minuten twee gele kaarten terwijl het nauwelijks meer onder de druk van PSV uitkomt. Als door een wonder houdt Okoye zijn doel schoon als de bal twee keer in een flipperkastsituatie niet over de doellijn rolt, maar in de zevenenzestigste minuut is hij kansloos na een bekeken uithaal van Ritsu Doan: 1-2.

Beugelsdijk

De PSV-storm gaat liggen, al doet de voor Madueke ingevallen Bruma nog een poging gevaarlijk te worden. Sparta stuurt in de slotfase houten klaas Tommy Beugelsdijk nog naar voren en het zorgt optisch voor een alles-of-nietsstormloop, maar eigenlijk komt PSV niet meer in de problemen, al zal Vito van Crooij nog wel eens wakker schrikken van de vrije kopkans die hij drie minuten voor tijd krijgt. Ondanks vijf minuten blessuretijd is het échte geloof bij de thuisploeg weg. Sparta heeft zichzelf in de vingers gesneden en dat wordt nog het best geïllustreerd door Beugelsdijk die besluit ruzie te gaan maken met Mauro Júnior over een ingooi. Zo gaat er kostbare Rotterdamse tijd verloren. Het levert de geboren Hagenees een gele kaart op en zijn ploeg een nederlaag want vrijwel direct daarna fluit de scheidsrechter af.

Op het veld wordt nog flink nagepraat maar feit blijft dat PSV afstand heeft genomen van Feyenoord en er later op de avond nog uitstekend nieuws overkomt vanuit Deventer.

Extra

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot.