Seizoen 2022/2023 - Eredivisie : PSV - Vitesse (1 - 0)

21 januari 2023 - 20:00 uur

Door: IvT

De winterse temperaturen en de sneeuwval van de afgelopen dagen zullen ongetwijfeld een rol spelen, maar de hoeveelheid lege stoeltjes tijdens de wedstrijd tegen Vitesse was opvallend te noemen. Meer dan normaal waren de onbezette plekken te zien, verspreid over de hele tribune. Of het vertrek van Noni Madueke en Cody Gakpo voor sommige supporters reden is om voorlopig thuis te blijven?

PSV zal het wegvallen van die aanvallende impulsen deze winter nog moeten compenseren. Een eerste stap is de komst van Fábio Silva, de 20-jarige Portugese spits die tot aan de zomerstop wordt gehuurd van Wolverhampton Wanderers. Hij zat tegen Vitesse al in het stadion. Andere aankopen kunnen op korte termijn niet uitblijven, wil PSV de doelpuntenproductie in de tweede seizoenshelft enigszins op peil houden.

Ondanks de lagere opkomst was het gejuich als vanouds toen scheidsrechter Pol van Boekel na twintig minuten naar het VAR-scherm werd geroepen, na een overtreding op Anwar El Ghazi. Van Boekel had er even voor nodig, maar de bal ging op de stip. Luuk de Jong zag zijn penalty gered worden en moest enkele minuten later het veld verlaten. Een klap tegen het hoofd zorgde voor het einde van zijn wedstrijd.

De gemiste strafschop betekende ook een doelpuntloze eerste helft, wat PSV moest bekopen met boegeroep en een fluitconcert. Al na drie minuten in de tweede helft was er geen ruimte meer voor een fluitconcert: Guus Til scoorde met een keurig schot de 1-0 via de binnenkant van de paal.

Met nog drie minuten op de klok kwam Yorbe Vertessen het veld in voor Xavi Simons, een keuze die met weer een fluitconcert werd ontvangen. Lichtpuntjes in de wedstrijd kwamen tot dan toe vooral van Xavi Simons. Met een aantal prachtige steekpasses zorgde hij voor de meeste creativiteit, nadat een van zijn passes al leidde tot de strafschop. Simons was zichtbaar ontevreden met zijn wissel. “Ik snap best dat het publiek niet blij met mij was na die wissel”, vertelde Ruud van Nistelrooij na afloop tijdens de persconferentie. “Hij was weergaloos.”

Met zijn uithaal kroonde Til zich tot matchwinner, maar het grootste gejuich volgde op de rode kaart van Vitesse-doelman Kjell Scherpen. Hij kwam ver zijn doelgebied uit en tikte de doorgebroken Yorbe Vertessen onderuit.

PSV-Vitesse stond ook in het teken van de terugkeer van Phillip Cocu. Hij sprak na afloop over Ruud van Nistelrooij en zijn eerste trainersklus. “Er komt als coach veel op je af”, vertelde hij. “Ik vind dat Ruud goed overkomt naar buiten."

Na een moeizame periode zijn de drie punten het belangrijkste voor PSV, dat met de Klassieker morgen één of beide concurrenten puntenverlies zal zien oplopen.

“Terwijl wij ons aan het voorbereiden waren op deze wedstrijd, wordt Noni van het veld geplukt en doet hij zijn afscheidswoordje", vertelde Van Nistelrooij na de wedstrijd over het vertrek van Madueke naar Chelsea.

Laatst bijgewerkt : 21 jan 2023 - 23:08

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Levy Sweere.