Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Fred Rutten (deel 3)

Oude glorie: Fred Rutten (deel 3)

22 jul 2020 - Door: MD

Vandaag in Wat eens d'oude glorie wordt er teruggeblikt op de derde fase waarin Fred Rutten werkzaam is voor PSV. 

In het voorjaar van 2011 werd bekend gemaakt dat de gemeente Eindhoven via een constructie de grond onder het Philips stadion en het trainingscomplex De Herdgang zou kopen. PSV betaalt vervolgens erfpacht voor het gebruik van het onroerend goed. Er moest een reddingsplan komen omdat PSV een miljoenen verlies had en niet kon rekenen op inkomsten uit de lucratieve Champions League. Er werd gesproken over een deal met de gemeente van rond de 50 miljoen euro. Inmiddels versterkte PSV zich met Kevin Strootman en de Belg Dries Mertens. Technisch manager Marcel Brands maakte dit bekend na de raadsvergadering van de gemeente Eindhoven waarin groen licht werd gegeven voor het reddingsplan voor de club. PSV bereikte een akkoord met FC Utrecht over een transfersom van naar verluidt zo'n 13 miljoen voor het duo. Verder is er nog een grote transfer voor trainer Fred Rutten in het komende het seizoen 2011-2012, Georgino Wijnaldum komt over van Feyenoord. Daarnaast wordt de selectie aangevuld met Tim Matavz, Jetro Willems, Przemyslaw Tyton, Timothy Derijck, Funso Ojo, Khalid Sinouh en Maikel Verkoelen.

Naast het grote aantal nieuwelingen zijn er ook veel spelers die vertrekken bij PSV o.a, Ibrahim Rabiu, Otman Bakkal, Genero Zeefuik, Marcus Berg, Balazs Dzsudzsak, Gerson, Danny Koevermans, Maza Rodriguez, Stef Nijland, Jagos Vukovic, Dries Wuytens en tot slot Jeroen Zoet die verhuurd wordt aan RKC Waalwijk om ervaring op te doen. Na twee seizoenen geen prijzen voor PSV onder trainer Rutten moest met de flinke investeringen in de nieuwe PSV selectie nu eindelijk succes komen.

Europees Voetbal

Europees zou PSV wederom in de Europa league uitkomen. In de play-offs begon PSV uit tegen het Oostenrijkse SV Ried. Na een 0-0 uitwedstrijd werd plaatsing voor de poule fase afgedwongen door een overtuigende 5-0 thuis overwinning. Tot aan de rust bleef het spannend met 0-0, maar na rust brak PSV de ban en liep uit naar een grote zege. Toivonen, Lens, Wijnaldum, Labyad en Strootman scoorden. Het hoogtepunt tegen SV Ried was de goal van Lens die de bal van bijna de cornervlag met de buitenkant schoen in de goal schoot, een wereldgoal. In de groepsfase werd PSV gekoppeld aan Legia Warschau, Hapoel Tel Aviv FC en Rapid Boekarest.

PSV werd eerste in zijn groep met vijf overwinningen en één gelijkspel. In de knock-out fase treft PSV het Turkse Trabzonspor via goals van Matavz en Toivonen vroeg in de eerste helft wint PSV uit met 1-2. In Eindhoven wordt met 4-1 gewonnen wederom door goals in de eerste helft. Mertens, Matavz 2x en Strootman scoorde. Tegen Valencia ging het fout voor PSV, in Spanje werd met 4-2 verloren na zelfs met 4-0 te hebben achter gestaan. Via een penalty van Toivonen en een treffer van Wijnaldum kwam PSV nog iets dichterbij. Nadat PSV had verloren van NAC in de competitie zou dat trainer Rutten zijn baan kosten en de terug match tegen Valencia was hij er niet meer bij. Phillip Cocu zou als interim trainer met assistent Ernest Faber tegen Valencia zijn eerste wedstrijd coachen. De wedstrijd zou bij een 0-1 van de Spanjaarden na rust eindigen in 1-1 door een treffer van Toivonen. Cocu kon in zijn eerste wedstrijd uitschakeling in het Europa league toernooi niet voorkomen, de achtste finale was het eindstation voor PSV.

Onvermijdelijk ontslag

Trainer Rutten had zijn krediet verspeeld door een dramatische serie wedstrijden na de winterstop. Zowel van FC Groningen, FC Twente, Valencia en NAC werd verloren. Het absolute dieptepunt van het seizoen was wel de grote 2-6 thuis nederlaag tegen FC Twente waar PSV zelfs met 0-4 achter kwam te staan. De maat was vol bij boze supporters bij de nederlaag tegen NAC in Breda, zij wachtte de spelersbus van PSV op bij het trainingscomplex de Herdgang na terugkomst. In de drie seizoenen onder Rutten wist PSV zich nooit te kwalificeren voor de Champions League. De afgelopen twee seizoenen bleek een derde plaats steeds het eindstation. Dit seizoen werd er voor miljoenen geïnvesteerd om eindelijk landskampioen te worden, maar wederom werd PSV derde. Na het vertrek van Rutten gaf assistent trainer Ten Hag aan solidair te zijn en ook bij PSV te vertrekken.

Wel een prijs 

De KNVB beker werd uiteindelijk wel gewonnen door PSV. Via VVSB-PSV 0-8 en PSV-FC Lisse 3-0 kwam PSV in de achtste finale. Uit bij FC Twente werd met 1-2 gewonnen. De goals werden allemaal in de verlenging gescoord, Matavz scoorde 2x. De kwartfinale was een 3-2 thuisoverwinning op NEC via goals van Mertens, Matavz en Strootman. Uit bij SC Heerenveen, inmiddels met trainer Cocu, plaatste PSV zich voor de finale door met 1-3 te winnen via goals van Labyad, Wijnaldum en Matavz. De finale werd een 3-0 overwinning op Heracles Almelo, via goals van Toivonen, Mertens en Lens. Na zeven jaar was er weer een KNVB beker voor PSV in de prijzenkast.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 22 jul 2020 - 12:00