Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Adrie van Kraaij

Oude glorie: Adrie van Kraaij

29 jul 2020 - Door: MD

Geboren Eindhovenaar Adrie van Kraaij was een elegante verdediger die niet echt een overtreding nodig had. Techniek en tactisch inzicht was het handelsmerk van van Kraaij en duels vermeed hij zo veelal. Van amateurvoetbalclub VV De Spechten uit Eindhoven is er in 1971 een overgang naar PSV.

Vanaf het seizoen 1971/1972 tot en met 1981/1982 komt van Kraaij uit voor het eerste elftal van PSV. Van Kraaij kwam als jong Eindhovens manneke naar PSV samen met Harry Lubse die ook van VV De Spechten overkwam. Van Kraaij begon in het tweede elftal als middenvelder en was toen een harde en druistige voetballer, een type Johan Neeskens.

Wanneer hij een linie naar achteren wordt gehaald ontwikkeld van Kraaij zich als inschuivende libero. Zijn kracht, verklaarde van Kraaij, was zijn tactische vermogen. Hij stond vaak op de goede plaats en zag daarbij wel wat er om hem heen gebeurde. Met Huub Stevens vormde van Kraaij vaak een ijzersterk verdedigingsduo. Van Kraaij was ook degene die van achteruit coachte, leiding gaf en zo het verlengstuk was van trainer Kees Rijvers. Hij praatte en coachte veel in een wedstrijd, wat hem tot een zeer waardevolle speler maakte. Trainer Kees Rijvers stimuleerde het ook en gaf aan dat je in een elftal verschillende types nodig hebt. Over de rol van van Kraaij zei hij; '' dat is iemand die met een  wedstrijd meedenkt en kan bijsturen waar nodig ''.

Totaal komt van Kraaij uit in 309 competitie wedstrijden voor PSV met daarin 5 treffers. Verder zijn er 48 Europese wedstrijden voor van Kraaij bij PSV. Zo behoort hij nog altijd tot de tien spelers bij PSV met de meeste Europese wedstrijden. Op de erelijst van van Kraaij bij PSV staan 3 landstitels, 2 KNVB Bekers en éénmaal de Uefa Cup. Van Kraaij speelde onder de trainers Kurt Linder, Kees Rijvers, Jan Reker en Thijs Libregts bij PSV.

Twee vreemde doelpunten

In de geschiedenis van PSV zijn er twee doelpunten waar bij de bal door het net ging. Tijdens de wedstrijd FC Wageningen-PSV 1-1 gespeeld op 3 november 1974 scheurde het doelnet. Bij een vrije bal van Willy van der Kuijlen (bron: Eredivisie Archief) ging de bal er zo hard in, dat er een gat in het net kwam. Volgens de PSV spelers was de bal duidelijk door de goal gegaan en zodoende een geldig doelpunt. De spelers van FC Wageningen gingen hiertegen in protest. Uiteindelijk besloot scheidsrechter Jan Keizer na een langdurig oponthoud definitief dat het doelpunt van PSV toch geldig was. Scheidsrechter Keizer zei na afloop dat de spelers van FC Wageningen flink hadden staan schelden, maar na afloop toegaven dat het toch een zuiver doelpunt was voor PSV.

Tijdens MVV-PSV 1-6 gespeeld op 11 januari 1976 gaat er wederom een geschoten bal (bron PSV tv) van PSV dwars door het net. Het is deze keer uit een schot van Adri van Kraaij die aanlegt en de 0-2 scoort. 

Nederlands elftal

In de periode 1975-1979 zal van Kraaij 17 wedstrijden voor het Nederlands elftal uitkomen. Hij maakte deel uit van de selectie voor het EK van 1976 en het WK van 1978. Op het EK was hij basisspeler in de wedstrijden tegen Tsjecho-slowakije en Joegoslavië. Op het WK van 1978 invaller in de wedstrijden tegen Oostenrijk en Italië. Op het EK van 1976 was er een derde plaats en op het WK van 1978 een tweede plaats voor Nederland. 

Buitenlandse avonturen

Na zijn PSV periode komt van Kraaij nog uit voor Thor Waterschei in België, het Zwitserse FC Basel en NAC Breda. Hij verkaste in de zomer van 1984 naar Zwitserland. Daar hoopte van Kraaij op een succesvol buitenlands avontuur van zijn carrière. Het verliep anders want de Eindhovenaar speelde nog geen 20 wedstrijden voor de Zwitserse club. Hij had een goede start, maar tijdens de voorbereiding scheurde hij een enkelband. Deze was vervolgens niet goed behandeld en door te snel te hervatten lag van Kraaij er 3 maanden uit. Zo diende de winterstop zich al aan en zat de eerste competitie helft er al op. Zo werd het sportief geen gelukkig huwelijk bij FC Basel voor van Kraaij.

Na het beëindigen van zijn carrière gaf hij samen met Huub Stevens de jeugdopleiding bij PSV vorm. Later was hij technisch manager bij Helmond Sport en scout bij Schalke 04.

Dan is er een terugkeer naar de club waar hij als voetballer groot werd en zoals van Kraaij zegt "Ik ben altijd PSV 'er gebleven". Bij PSV wordt van Kraaij scout tot dat hij in mei 2008 Stan Valckx opvolgt als technisch manager van PSV. Deze functie stond hij op 1 juni 2010 zelf weer af aan Marcel Brands. 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 29 jul 2020 - 13:03