Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Net niet (deel 1)

Oude glorie: Net niet (deel 1)

5 aug 2020 - Door: MD

In de geschiedenis van PSV zijn veel voetballers van buitenaf aangetrokken. Voor niet alle aanwinsten is er altijd een geslaagde periode bij PSV geweest, dit kan om vele redenen een oorzaak hebben:

  1. Het gaat dan vaak om beoogde talenten waar (te) veel van verwacht wordt.
  2. Voetballers die in de subtop elders goed presteren en dan de stap naar de top verwachten te maken.
  3. Spelers die uit een andere competitie/land komen.

Om diverse redenen komt het gewenste verwachtingspatroon er niet altijd uit. Zo kan het uiteindelijke niveau toch te hoog zijn, de nieuwe omgeving, alleen in een vreemde omgeving, heimwee, prestatiedrang, prestatiedruk, druk van de transfersom, hoge verwachtingen en beoordelingen van buitenaf, media, een klik met medespelers, een klik met de club, de trainer die het in een speler moet zien zitten, speltype/spelsysteem, factor geluk, twijfel, populariteit, invloed supporters, een elftal dat over zijn top is, een wel of niet goed draaiend elftal, een fase van een nieuw te bouwen team, concurrentie van medespelers, basisspeler of wisselspeler, aankoop als basis speler of breedte versterking, paniek aankoop, last minute aankoop, geluk met het uitblijven van blessures, voetbal verleden. Daarbij is ook nog de persoonlijkheid/karakter van de speler zelf van grote invloed. Is iemand een harde werker, een vechter, mentaal sterk, mondig. Zo zijn er om tal van redenen oorzaken van het wel of niet slagen van een voetballer. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van spelers die hun transferverwachting niet (volledig) waar konden maken.

 

Tom Smits, seizoen 1976-1977 tot 1980-1981

Na drieënhalf seizoen bij NAC Breda is er belangstelling voor Tom Smits van zowel PSV, Ajax als Feyenoord, zijn voorkeur ligt echter bij PSV. Halverwege het seizoen 1976-1977 was er dan een overgang van Tom Smits van NAC Breda naar PSV. Met de transfersom was een bedrag gemoeid van ongeveer 600.000 gulden. Het eerste seizoen bij PSV voetbalde Smits zich direct in de basis. Na een prima eerste half jaar bij PSV komt Smits zelfs in aanmerking voor het Nederlands elftal en gloort aan de horizon het WK van 1978. Dan gaat het mis in het begin van het seizoen 1977-1978, Smits verdraaid zijn knie. Wanneer PSV dan dat seizoen de Uefa Cup wint en ook landskampioen werd van het seizoen 1977-1978 is het aandeel van Smits klein, hij doet amper mee door zijn blessure. De seizoenen 1978-1979 en 1979-1980 waren er in de competitie respectievelijk 11 en 16 wedstrijden voor Smits mede door wederom blessures, en zo bleef een echte doorbraak bij PSV uit. Na drieënhalf seizoen PSV is er dan in juli 1980 een terugkeer naar NAC Breda, waar Smits zijn actieve carrière het seizoen 1985-1986 afsluit. Na zijn profloopbaan zou Smits lange tijd scout zijn voor PSV. In het amateurvoetbal zou hij ook van diverse clubs trainer zijn. Een bijzonder voorval is er ook voor Smits in het seizoen 1976-1977. Wanneer PSV na de winterstop nog een afgelaste Eredivisiewedstrijd moest inhalen en Smits dat seizoen alle competitiewedstrijden bij zowel NAC als PSV meevoetbalt is hij de enige speler ooit die 35 Eredivisiewedstrijden in één seizoen voetbalde.

Arthur Hoyer, seizoen 1976-1977 tot 1979-1980

Bij de jeugd van BVV uit 's Hertogenbosch wordt Arthur Hoyer zoon van een Indische vader en een Nederlandse moeder gescout door PSV. Dan komt er ingaande het seizoen 1976-1977 een overstap naar PSV waar Hoyer een profcontract tekent. Drie seizoenen verblijft Hoyer bij PSV, hij slaagt er echter niet in om zich in de basis van het eerste elftal te voetballen. Onder trainer Kees Rijvers krijgt hij niet echt de kans, mede door concurrentie van Ralf Edstrom en Willy van der Kuijlen. Er volgen vijf seizoenen in Tilburg bij Willem ll en daarna is er een overgang naar Fortuna Sittard en uiteindelijk sluit hij zijn carrière af bij FC Den Bosch. Hoyer voetbalde meer dan 250 wedstrijden in het betaald voetbal. Hij zou ook 8 wedstrijden Europees voetballen, 2 met PSV en 6 met Fortuna Sittard. Met Fortuna Sittard kwam hij in het seizoen 1984-1985 uit in het Europacup ll toernooi, waar het Engelse Everton FC in de kwartfinale Fortuna uitschakelde.

Toine van Mierlo, seizoen 1977-1978 tot 1979-1980

De in Soerendonk geboren Toine van Mierlo voetbalde in zijn jeugd bij De Kraanvogels en hierna in de jeugd van PSV. Van Mierlo maakt zijn debuut voor PSV in oktober 1977. In twee seizoenen komt hij tot 20 competitiewedstrijden voor PSV. Na twee seizoenen volgt er een verhuur aan het Tilburgse Willem ll dat hem een jaar later definitief overnam. In Tilburg ontwikkelt van Mierlo zich zo goed dat hij zelfs geselecteerd wordt voor het Nederlands elftal. Onder Bondscoach Jan Zwartkruis komt hij in 1980 tot 3 interlands. In zijn carrière zou van Mierlo verder uitkomen voor Birmingham City, RWDM Molenbeek, MVV, KAA Gent, KRC Harelbek en VVV Venlo. Voor Willem ll zou van Mierlo 3 periodes uitkomen en in het seizoen 1990-1991 bij Tilburgers zijn carrière afsluiten. Na zijn carrière zou van Mierlo lange tijd in diverse functies actief zijn bij Willem ll om daarna bij Roda JC in de scouting te gaan werken.

Tommy Christensen, seizoen 1979-1980 tot 1981-1982

De Deen Tommy Christensen kwam het seizoen 1979-1980 over van het Deense AGF naar PSV. Na twee seizoenen met weinig wedstrijden en veel blessures is er vooraf het seizoen 1981-1982 een terugkeer naar naar AGF. Vervolgens komt Christensen nog uit voor Elche CF, Leicester City, Portsmouth FC, Brondy IF, Vejle Boldklub en Eintracht Braunschweig. Bij al zijn clubs komt hij door vele blessures overal tot een gering aantal wedstrijden. Na het seizoen 1988-1989 beëindigt Christensen zijn actieve voetbalcarrière.

Teddy Maybank, seizoen 1980-1981

Edward George (Teddy) Maybank kwam in 1980 bij PSV. Het was de eerste aankoop van manager Kees Ploegsma. Na eerder voor Chelsea FC, Fulham FC en Brighton en weer Fulham FC te hebben gevoetbald volgt ervoor bijna 1 miljoen gulden de overstap naar PSV. Maybank komt op advies van de dan trainer van PSV Thijs Libregts. Na 6 wedstrijden voor PSV is het voorbij, hij wordt afgekeurd vanwege 'rubberen knieën'. Met zijn 24 jaar is het dan ineens einde carrière voor de Engelsman die de nieuwe spits van PSV had moeten worden.

Arie Haan, seizoen 1983-1984

In de herfst van zijn carrière komt Arie Haan ingaande het seizoen 1983-1984 bij PSV. Waar Haan eerder zeer succesvol was bij het Nederlands elftal, Ajax, Anderlecht en Standard Luik is hij bij PSV vrij anoniem. Later vertelt Haan dat hij in zijn PSV-periode op de training een doodschop heeft gehad van ploeggenoot Huub Stevens. Hij zou hier een half seizoen last van hebben gehad en voor PSV in het seizoen 1983-1984 weinig betekenis hebben. Haan sloot na zijn PSV-periode zijn voetbalcarrière af in Hongkong bij Seiko Sa en zou hierna trainer worden bij veel clubs en bondscoach van onder meer China, Kameroen en Albanië.

Peter Corbijn, seizoen 1984-1985 tot 1985-1986

De in Heeze geboren Peter Corbijn voetbalde bij VV Geldrop. Als 17-jarige komt er een overstap in 1982 naar Helmond Sport. Het seizoen 1984-1985 wordt Corbijn gehaald door PSV. In de Eredivisie komt Corbijn tot 7 wedstrijden in actie voor PSV. Europees valt hij 2x in, de uitwedstrijden tegen FC Vorwarts Frankfurt en Manchester United. Daarna volgt er een verhuur aan dan Eredivisieclub VVV Venlo en vervolgens zes seizoenen bij eerstedivisionist FC Eindhoven. In het seizoen 1992-1993 is er nog één seizoen bij KFC Dessel sport. In 1993 gaat Corbijn terug naar de amateurs van Geldrop.

Randy Samuel, seizoen 1986-1987 tot 1987-1988

Tijdens het WK voetbal 1986 zit Randy Samuel bij de selectie van het nationale elftal van Canada. De verdediger komt het seizoen 1986-1987 bij PSV en is daar weinig overtuigend. PSV voetbalt in het seizoen 1986-1987 speelronde 5 in Amsterdam uit bij Ajax. Er wordt met 3-0 verloren, als Marco van Basten tweemaal scoort in deze wedstrijd is het eigenlijk snel voorbij voor Samuel bij PSV. In Nederland komt hij vervolgens uit voor FC Volendam en Fortuna Sittard. Daarna voetbalt Samuel nog voor het Engelse Port Vale FC, het Noorse Harstad iL, het Canadese Vancouver 86ers, Harstad iL, Hampton Roads, Mariners en het Canadese Montreal Impact. Als international komt Samuel 82x uit voor het nationale elftal van Canada.

Alfons Arts, seizoen 1986-1987 

Bij amateurclub Unitas '48 begint Alfons Arts zijn voetballoopbaan. In de jeugd wordt Arts gescout door PSV en komt hij in 1986 bij de A selectie van PSV. Een doorbraak komt er uiteindelijk niet en Arts voetbalt zelfs niet in PSV 1. Er volgt een overgang naar het Maastrichtse MVV voor drieënhalf seizoen. Vanaf het seizoen 1990-1991 voetbalt Arts 6 seizoenen voor Go Ahead Eagels en daarna vanaf 1996-1997 voor FC Emmen tot het seizoen 2002-2003 waar hij zijn voetbalcarrière afsluit. Arts zou na zijn actieve periode verder gaan als trainer van onder meer FC Emmen (assistent), Cambuur (assistent, interim, hoofdtrainer), Lierse SK (assistent), jong Groningen, FC Groningen (assistent).

Hendrie Kruzen, seizoen 1988-1989

Na bij SC Heracles en FC Den Bosch te hebben gevoetbald is er veel belangstelling voor Hendrie Kruzen. Hij zit zelfs bij de selectie van het Nederlands elftal voor het EK van 1988. Tijdens het toernooi heeft hij concurrentie van Erwin Koeman en komt op het EK niet in actie. Wel komt er een transfer voor Kruzen, PSV weet hem voor een half miljoen gulden te contracteren, waar ook Ajax en Feyenoord geïnteresseerd waren. Bij PSV komt hij maar tot acht wedstrijden waar in hij tweemaal scoort. Halverwege het seizoen wordt Kruzen terug verhuurd aan FC Den Bosch en aan het einde van het seizoen volgt er een transfer naar het Belgische KV Kortrijk voor zo'n één miljoen gulden. Zijn carrière verloopt verder via FC Luik, SV Waregem, SC Heracles, AZ, Go Ahead Eagels en AGOVV. Na dat Kruzen in 2002 zijn actieve carrière beëindigd heeft gaat hij verder als trainer. Als assistent-trainer is Kruzen werkzaam bij Heracles Almelo (assistent, interim, hoofdtrainer), Vitesse, Maccabi Tel Aviv, Ajax, Borussia Dortmund, Nederland -21 en Bayer Leverkusen.

Carlo L' Ami, seizoen 1988-1989

In de jeugd van RKSV Blauw Zwart uit Wassenaar begon Carlo L' Ami met voetballen. In 1987 is er een debuut in het betaalt voetbal bij SBV Excelsior, na bijna twee seizoenen komt er een vertrek naar Eindhoven. PSV huurde Carlo L' Ami van Excelsior in de periode januari 1989 tot juni 1989. In deze periode zou L' Ami in twee wedstrijden voor PSV uitkomen. De rol als derde keeper achter Hans van Breukelen en Patrick Lodewijks beviel L' Ami niet en na een halfjaar was er alweer een vertrek naar SVV. In een carrière die dan tot het seizoen 2002-2003 duurt komt L 'Ami verder uit voor Dordrecht '90, SC Heracles '74, SPARTA, SC Heerenveen, Cambuur, Telstar, wederom Excelsior en Feyenoord. Na zijn actieve voetbalcarrière is L' Ami keeperstrainer bij achtereenvolgens Feyenoord, Excelsior en Ajax.

Michel Boerebach, seizoen 1989-1990 tot 1990-1991

In het seizoen 1982-1983 maakt Michel Boerebach zijn debuut in de Eredivisie bij de Go Ahead Eagels uit Deventer. Na vijf seizoenen is er een overstap naar Roda JC. Bij Roda JC zou Boerebach twee seizoenen verblijven. In het tweede seizoen in Kerkrade voetbalt Roda JC in het Europacup ll toernooi en Boerebach reikt met zijn club tot de kwartfinales waar CSKA Sofia uiteindelijk te sterk is. Dan na twee seizoenen is er dan een overgang naar PSV. In zijn eerste seizoen komt hij onder trainer Guus Hiddink sporadisch aan voetballen toe. Wanneer Boerebach in zijn tweede seizoen onder trainer Bobby Robson op de reservebank belandt komt er een terugkeer naar Roda JC. In het seizoen 1992-1993 voetbalt Boerebach één seizoen in Spanje bij Real Burgos waar hij dan de Nederlandse trainer Theo Vonk treft. Na degradatie uit de Primera Division komt Boerebach terug naar de Eredivisie bij FC Twente. Bij FC Twente wordt Boerebach zelfs aanvoerder en verblijft er drie seizoenen. Boerebach sluit zijn voetbalcarrière af bij zijn oude club Go Ahead Eagels waar hij nog twee seizoenen in de Eerste Divisie voetbalt. Na zijn carrière is Boerebach ondermeer assistent-trainer en scout bij Go Ahead Eagels. In zijn privéleven treft Boerebach een zwaar drama in 2003 wanneer zijn twee kinderen bij een auto-ongeluk om het leven komen. In 2005 brengt Boerebach een boek uit 'Nooit meer zaterdag'. In 2007 zou Boerebach zou wederom vader worden. Later volgt er een tweede boek 'Hoi Papa'. Zijn eerste boek was kort na het ongeluk en toen was de wereld nog donker. Veel later is er de herrijzenis van Boerebach die zijn levenskracht terugvond na jaren van ellende. 

John Bosman, seizoen 1990-1991

Wanneer PSV in het seizoen 1990-1991 John Bosman contracteert halen ze iemand met al de nodige ervaring en prijzen, met 5 seizoenen bij Ajax en 2 seizoenen KV Mechelen. Bij PSV is Bosman gehaald als de vervanger van Wim Kieft die naar het Franse Girondins Bordeaux was vertrokken. Bosman fungeert in de spits als aanspeelpunt langs Romario. Deze rol bevalt hem niet en tegen het einde van het seizoen heeft hij zelfs concurrentie van de dan jonge Twan Scheepers. In de competitie komt Bosman in dertig wedstrijden voor PSV tot elf doelpunten en wordt desondanks wel landskampioen. Later verklaarde Bosman zijn periode niet als prettig te hebben ervaren. Na één seizoen PSV vertrekt Bosman alweer uit Eindhoven, achtereenvolgens voetbalt hij 5 seizoenen voor RSC Anderlecht, 3 seizoenen FC Twente en 3 seizoenen bij AZ waar hij zijn carrière afsluit in het seizoen 2001-2002. Waar Bosman bij Ajax, KV Mechelen en PSV prijzen pakt is zijn periode bij RSCA Anderlecht ook zeer succesvol. 

Jozef Chovanec, seizoen 1988-1989 tot 1991-1992

De uit uit Tsjecho-slowakije komende Jozef Chovanec komt in het seizoen 1988-1989 over van Sparta Praag naar PSV. Chovanec voetbalde als libero en middenvelder. Bij PSV zou hij 3 seizoenen verblijven en 2x landskampioen worden en 2x de KNVB Beker winnen. Bij PSV zou hij in de competitie in 3 seizoenen tot 33 wedstrijden komen en de echte verwachtingen eigenlijk niet hebben kunnen waarmaken. Na zijn PSV-periode gaat Chovanec terug naar Sparta Praag en voetbalt daar nog tot 1995. Na zijn actieve voetbalcarrière gaat hij verder als trainer.

Thomas Thorninger, seizoen 1992-1993 tot 1994-1995

In 1992 komt de Deen Thomas Thorninger transfervrij bij PSV. Twee seizoenen zal hij bij PSV verblijven. Zijn eerste seizoen onder trainer Hans Westerhof komt hij nog sporadisch aan voetballen toe, zijn tweede seizoen onder Aad de Mos raakt hij helemaal op het tweede plan. Na 2 seizoenen laat PSV hem transfervrij vertrekken naar het Deense Aarhus GF. Hierna gaat hij naar het Italiaanse Perugia zonder er één wedstrijd te hebben gevoetbald. Vervolgens voetbalt hij nog voor FC Kopenhagen, het Italiaanse Udinese en beëindigd zijn carrière bij Aarhus GF in Denemarken.

Edwin van Ankeren, seizoen 1993-1994

Na eerder bij PEC Zwolle en de Belgische clubs KSK Beveren en RWD Molenbeek te hebben gevoetbald komt Edwin van Ankeren in het seizoen 1993-1994 naar PSV. Onder trainer Aad de Mos komt van Ankeren in de competitie tot 19 wedstrijden en 3 doelpunten. Na één seizoen is er dan alweer een vertrek uit Eindhoven naar het Belgische SC Eendracht Aalst. Verder zou van Ankeren nog uitkomen voor het Franse EA Guingamp, het Italiaanse AS Viterbese Calcio, het Noorse Odd Grenland en Tollnes BK en FC Omniworld in de Nederlandse Eerste divisie. 

Erik Meijer, seizoen 1993-1994 tot 1995-1996

Wanneer Erik Meijer naar PSV komt heeft hij al bij veel clubs gevoetbald. Fortuna Sittard, Antwerp FC, FC Eindhoven en MVV. Bij het Maastrichtse MVV begint Meijer veel te scoren en dat brengt hem een transfer naar PSV. Op dat moment de grootste binnenlandse transfer in de Nederlandse Eredivisie. Bij PSV is Meijer niet direct een vaste waarde en ingaande het seizoen 1995-1996 is er een transfer naar het Duitse KFC Uerdingen. Zijn carrière verloopt verder nog bij de clubs, Bayer Leverkusen, Liverpool FC, Preston N.E, HSV en Alemannia Aachen waar Meijer in 2006 zijn carrière beëindigd. Na zijn voetbalcarrière zal Meijer onder meer assistent-trainer zijn bij Alemannia Aachen en MVV Maastricht. Als analist is Meijer ook werkzaam bij Fox Sports en Sky Duitsland.

Davy Oyen, seizoen 1998-1999

Na eerder te hebben gevoetbald bij Racing Genk, Sint-Truiden en wederom Racing Genk volgt er voor de Belg Davy Oyen een transfer in het seizoen 1998-1999 naar PSV. Dat seizoen zou PSV met een waar vreemdelingenlegioen voetballen in dienst van de spitsen Luc Nilis en Ruud van Nistelrooij. PSV eindigde ternauwernood als derde en plaatste zich alsnog zo voor de voorronde van de Champions League. Oyen had bij PSV geen basisplaats en na één seizoen vertrekt hij dan naar RSC Anderlecht. Na 3 seizoenen in Brussel te hebben gevoetbald komt hij verder nog uit voor Nottingham Forest, Heusden Zolder, KVSK United, KSV Roeselare en beëindigd uiteindelijk bij KVSK United waar hij nog 2 seizoenen in de Belgische tweede klasse voetbalt en na het seizoen 2009-2010 stopt.

Abel Xavier, seizoen 1998-1999

Met de Mozambikaans-Portugese voetballer Abel Xavier heeft PSV voor het seizoen 1998-1999 een exotische speler gecontracteerd. Door de jaren heen valt hij op door bijzondere haardrachten en geblondeerd haar en baard. Wanneer Xavier naar PSV komt heeft hij al voor de Portugese clubs Estrela da Amadora en Benfica gevoetbald en verder voor het Italiaanse AS Bari en het Spaanse Real Oviedo. Bij PSV wordt het niet het seizoen waarop was gehoopt mede door dat PSV dat seizoen een waar vreemdelingenlegioen was. Uiteindelijk werd PSV derde met Xavier onder trainer Bobby Robson. Na één seizoen vertrekt Xavier alweer uit Eindhoven en komt terecht bij Everton FC. Vervolgens komt Xavier nog uit voor Liverpool FC, Galatasaray SK, Hannover 96, AS Roma, Middlesbrough FC en Los Angeles Galaxy. Nergens komt Xavier echt veel aan spelen toe maar rond de eeuwwisseling heeft hij als speler van Everton FC een korte opleving waardoor hij zelfs basisspeler is voor Portugal tijdens het EK van 2000 in Nederland en België. Tussen 1993 en 2002 komt Xavier tot twintig interlands voor het Portugees nationaal elftal. In 2005 wanneer Xavier onder contract staat bij het Engelse Middlesbrough FC wordt hij na de Uefa cupwedstrijd tegen het Griekse Xanthi FC positief bevonden na een dopingcontrole. Xavier ontkent doping te hebben gebruikt en mist door deze affaire de finale van de UEFA Cup die Middlesbrough FC dat seizoen speelt. Aanvankelijk is er een schorsing van 18 maanden maar dit wordt teruggebracht naar 12 maanden. Na zijn actieve voetbalcarrière maakt Xavier bekend dat hij zich heeft bekeerd tot de Islam en zijn naam heeft veranderd in Faisal. Bij de Portugese clubs SC Olhanense, SC Farense en CD Aves zal Xavier na zijn voetbalcarrière trainer zijn. Ook is hij bondscoach van het Mozambikaans voetbalelftal.

Giorgi Gakhokidze, seizoen 1998-1999 tot 2003-2004

De Georgische voetballer Giorgi Gakhokidze kwam vooraf het seizoen 1998-1999 bij PSV. Hij zou tot het seizoen 2002-2003 onder contract staan bij PSV. Er was in het seizoen 1999-2000 tussendoor een verhuur aan het Israëlische Maccabi Haifa. De meest belangrijke goal voor PSV die Gakhokidze maakt is in de wedstrijd FC Utrecht-PSV tijdens het 'Mirakel van Utrecht'. PSV komt in Utrecht met 2-0 achter. Via een penalty benut door Ruud van Nistelrooij is er de aansluitingstreffer en Gakokidze maakt met een lucky goal de 2-2. Het is Arnold Bruggink die de 2-3 maakt en mede door punt verlies van de concurrentie is er een derde plaats voor PSV dat zich zo alsnog plaatst voor de voorronde van de Champions League. Linksbuiten of middenvelder Gakokidze die als groot talent naar Eindhoven kwam heeft die verwachtingen eigenlijk nooit waar kunnen maken. Hij voetbalt alle seizoenen bij PSV een handje vol wedstrijden. Het seizoen 2003-2004 is er een overstap naar FC Twente waar hij het eerste seizoen tot 28 wedstrijden komt. Vervolgens is er een verhuur aan Metaloerh Donetsk uit Oekraïne en Krylja Sovetov uit Rusland. Na zijn terug keer bij FC Twente sluit Gakokidze in 2006 zijn carrière af. Na het voetbal is Gakokidze spelersmakelaar geworden en vertegenwoordigt hij vooral Georgische spelers. Later na zijn carrière sprak Gakokidze zich uit over zijn periode bij PSV. Hij wenst niemand toe wat hij in Eindhoven had meegemaakt. Hij voelde zich als een 'toerist' bij PSV. Niet serieus genomen en vaak aan zijn lot overgelaten. Zelfs had hij het gevoel of hij bij PSV niet bestond en zo verloor hij zijn vertrouwen. Na een verhuur periode aan Maccabi Haifa kwam hij wederom nauwelijks aan wedstrijden voetballen toe. Uiteindelijk is zijn beste besluit om in 2003 naar FC Twente te vertrekken en daar voelde hij wel warmte en waardering van voorzitter tot de materiaalman, iedereen bij FC Twente toonde wél vertrouwen in hem.

Remco van der Schaaf, seizoen 2002-2003 tot 2005-2006

Via de jeugd van VV Omlandia en TOP Oss komt Remco van der Schaaf bij Vitesse terecht. In het seizoen 1997-1998 is er dan bij Vitesse zijn debuut in het betaalt voetbal. Dan komt er één seizoen een verhuur voor van der Schaaf aan Fortuna Sittard. Na zijn terugkomst bij Vitesse meldt PSV zich vooraf het seizoen 2002-2003 voor een overgang naar Eindhoven. Bij PSV zal van der Schaaf niet doorbreken en geen vaste basisspeler worden vooraf het seizoen 2005-2006 is er dan een terugkeer naar Vitesse. Daarna komt van der Schaaf nog uit voor het Engelse Burnley en in Denemarken voor Brondy IF en Randers FC. In 2013 is zijn actieve voetbalcarrière beëindigd en zal van der Schaaf doorgaan als jeugdtrainer bij Vitesse. 

Michael Lamey, seizoen 2002-2003 tot 2007-2008

Als zoon van een Nigeriaanse moeder en een Nederlandse vader voetbalt Michael Lamey bij de jeugdopleiding van Ajax. Wanneer hij twintig jaar is gaat hij naar RKC Waalwijk waar hij gehaald werd door de dan trainer van RKC Martin Jol. Bij RKC speelt Lamey zich in de kijker van grotere clubs en is het PSV dat Lamey vastlegt. PSV laat Lamey nog één jaar bij RKC en bij aanvang van het seizoen 2002-2003 wordt hij bij de PSV-selectie toegevoegd. Er is veel concurrentie voor Lamey bij PSV van onder meer Kasper Bogelund en Andre Ooijer, er komt een verhuur aan AZ het restant van het seizoen 2002-2003 en hierna een verhuur aan FC Utrecht het seizoen 2003-2004. Bij terugkomst in Eindhoven verblijft hij ditmaal drie seizoenen bij PSV en komt alleen in het seizoen 2005-2006 aan een acceptabel aantal wedstrijden. Daarna volgt er een overstap naar Duitsland bij MSV Duisburg één seizoen en 2 seizoenen bij Arminia Bielefeld. In de Engelse Championship voetbalt Lamey één seizoen voor Leicester City, hierna nog één seizoen in Polen bij Wisla Krakow. Lamey sluit zijn carrière af bij RKC Waalwijk waar nog 2 seizoenen voor voetbalt tot het seizoen 2013-2014. 

Johan Vonlanthen, seizoen 2003-2004 tot 2005-2006

De in Colombia geboren Zwitserse voetballer Johan Vonlanthen had een Colombiaanse moeder en een Zwitserse stiefvader waarvan hij zijn achternaam heeft aangenomen. In Zwitserland komt Vonlanthen bij BSC Young Boys terecht en al op veertienjarige leeftijd komt hij daar bij de A-selectie. Zijn debuut komt in het seizoen 2001-2002 voor BSC Young Boys. Hij wordt na het seizoen 2002-2003 tweede in Zwitserland bij de verkiezing ' Zwitsers talent van het jaar'. Er is van veel Europese topclubs belangstelling voor Vonlanthen. Gedurende het seizoen 2003-2004 na eerder op stage te zijn geweest in Eindhoven komt er een transfer naar PSV. Zijn eerste seizoen bij PSV komt hij tot 19 wedstrijden waarin hij 3x scoort. Het tweede seizoen zijn er 10 wedstrijden voor Vonlanthen en wederom 3 doelpunten, maar door concurrentie van de Braziliaan Robert de Pinho de Souza en weinig vooruitzicht op speeltijd wordt hij na de winterstop verhuurd aan het Italiaanse Brescia in de Serie A. Het seizoen 2005-2006 is er een verhuur aan NAC Breda, het idee van PSV is dat hij zo beter gevolgd kan worden. Mede door veel concurrentie in de voorhoede van NAC loopt zijn Bredase periode niet geheel zoals vooraf werd verwacht. Na één seizoen Breda en wederom geen vooruitzicht op een basisplaats bij PSV komt er een transfer naar Red Bull Salzburg. Uiteindelijk komt Vonlanthen verder nog uit voor FC Zurich (verhuur), Rionegro Aguilas uit Colombia, Grashopper Club Zürich en zijn laatste seizoenen in de Zwitserse Challenge League bij FC Schaffhausen, Servette FC en FC Wil.

Csaba Feher, seizoen 2004-2005 tot 2006-2007

Via achtereenvolgens de Hongaarse clubs Pecsi Mecsek, Ujpest FC en MTK Hungaria komt er voor Csaba Feher een overstap naar België bij Verbroedering Geel. Het is dan NAC Breda dat Feher voor het af het seizoen 2000-2001 contracteert, en in Breda verblijft Feher dan vier seizoenen. Als beoogd opvolger van Mark van Bommel of Johann Vogel is er dan een overstap in het seizoen 2004-2005 naar PSV. In Eindhoven slaagt hij er niet in om een basisplaats te veroveren en zo wordt Feher verhuurd eerst aan zijn oude Hongaarse club Ujpest FC en daarna aan Willem ll. Na zijn verhuur periodes komt Feher in het seizoen 2006-2007 weer bij PSV. Wederom krijgt hij weinig speeltijd, wel voetbalt hij opmerkelijk mee in de achtste finale van de Champions League uit bij Arsenal FC en in deze wedstrijd plaatst PSV zich een ronde verder. Uiteindelijk gaat hij met ingang van het seizoen 2006-2007 wederom naar NAC Breda en beëindigd daarna zijn carrière in Hongarije bij Ujpest FC. Als Hongaars international kwam hij 42x uit voor de nationale ploeg.

Arvid Smit, seizoen 2004-2005 tot 2006-2007

In 2002 tekent Arvid Smit die het in de Eerste Divisie verdienstelijk goed doet bij Telstar een meerjarig contract bij PSV. Smit wordt dan verhuurd voor 2 seizoenen aan De Graafschap en één seizoen aan FC Groningen om aan het Eredivisie niveau te wennen. In 2004 komt Smit dan bij de selectie van PSV maar al snel wordt duidelijk dat hij geen aanspraak maakt op speelminuten en nu wordt hij 2 seizoenen verhuurd aan Willem ll. In 2006 geeft trainer Ronald Koeman aan dat er geen toekomst voor Smit is bij PSV, zo zou Smit uiteindelijk geen enkele officiële wedstrijd voor PSV uitkomen. Na zijn PSV-periode gaat hij naar Portugal en komt daar uit voor Maritimo Funchal één seizoen en één seizoen bij Uniao Leira. Bij terugkomst in Nederland komt Smit nog één seizoen uit in de Eredivisie voor FC Volendam. Hierna in het seizoen 2009-2010 beëindigd Smit bij zijn oude club Telstar in de eerste divisie zijn actieve voetbalcarrière. Smit is na zijn carrière actief als trainer bij de amateurs en daarnaast assistent-trainer bij Telstar. In 2019 komt hij in dienst van de KNVB en wordt hij assistent-trainer van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal.

Michael Ball, seizoen 2005-2006 tot 2006-2007

Via de jeugdopleiding van Everton FC komt Michael Ball voor het seizoen 1996-1997 bij het eerste elftal terecht. Totaal verblijft hij 5 seizoenen bij Everton FC en bij aanvang van het seizoen 2001-2002 is er een overgang naar Glasgow Rangers voor £ 6,5 miljoen. Na 4 seizoenen is er een vertrek bij Glasgow Rangers en komt hij transfervrij vlak voor het einde van de transferperiode naar PSV. Ball kwam bij PSV amper aan wedstrijden toe en in zijn tweede seizoen 2006-2007 onder trainer Ronald Koeman kwam hij helemaal niet aan wedstrijden spelen toe. Koeman zag het niet zitten in Ball die verder ook geteisterd werd door veel blessures in zijn PSV-periode. Onder de supporters van PSV wordt hij benoemd als één van de meest tegenvallende PSV-speler van deze eeuw. In de winterstop is er dan een verhuur aan Manchester City waar hij 3 seizoenen verblijft. In augustus 2011 is er een overgang naar Leicester City, hier wordt hij in januari 2012 ontslagen wegens een beledigende opmerking over de homoseksuele acteur Anthony Cotton. Van de Engelse voetbalbond kreeg Ball ook nog een geldboete. In 2012 stopt Ball dan met zijn actieve voetbalcarrière. 

Michael Reiziger, seizoen 2005-2006 tot 2006-2007

Wanneer PSV het vertrek van Wilfred Bouma en de Young-Pyo Lee wil opvangen komt het uit bij Michael Reiziger. Met achter zijn naam de clubs Ajax, (FC Volendam en FC Groningen verhuur), AC Milan, FC Barcelona en Middlesbrough en veel prijzen haalt PSV een zeer ervaren voetballer binnen. Bij PSV voetbalde Reiziger twee seizoenen en kwam tot weinig wedstrijden en in mei 2007 werd zijn contract ook niet verlengd. Wel werd Reiziger tweemaal landskampioen met PSV ondanks zijn geringe bijdrage. Reiziger besloot te stoppen als voetballer en ging verder als trainer.

Andy van der Meijde, seizoen 2009-2010

Voordat Andy van der Meyde bij PSV komt heeft hij gevoetbald bij Ajax, FC Twente, Inter Milaan en Everton. In Engeland kwam van der Meyde vooral negatief in het nieuws met berichten als disciplinaire geldstraffen en schorsingen, uitgaansleven, alcohol en ziekenhuis opname. Zijn contract bij Everton liep in juni 2009 af en zo werd hij clubloos. In maart 2010 komt van der Meyde dan bij PSV na dat zijn carrière op een doodspoor zat. Trainer Fred Rutten zocht iemand die het vertrek van Danko Lazovic naar Sint-Petersburg Rusland kon opvangen. Door de clubloze status van van der Meyde is het voor PSV mogelijk om hem te contracteren buiten de transferperiode om. Doordat vd Meyde niet wedstrijdfit bij PSV aankomt wordt ervoor gekozen voor een contract tot het einde van het seizoen met een optie om dit daarna met twee seizoenen te verlengen. Een bijzondere gebeurtenis is als vd Meyde bij PSV komt op traningscomplex de Herdgang, daar wordt hij naar de kleedkamer geroepen en supporters willen dan zien dat hij géén Ajax tatoeage meer heeft. Van der Meyde vertelt dit later met een lach in het programma VTBL. Uiteindelijk enkele maanden later maakt PSV bekend geen gebruik te maken van de optie om het contract van van der Meyde met twee jaar te verlengen. Zo heeft van der Meyde geen enkele officiële wedstrijd voor PSV gespeeld. Van der Meyde vindt dan geen geschikte club meer en besluit in februari 2011 te stoppen als profvoetballer. 

Stef Nijland, seizoen 2010-2011 tot 2011-2012

Via de jeugd van ZVZ komt Stef Nijland in 1997 bij de jeugd van FC Groningen terecht. Hij is de zoon van oud FC Groningen directeur Hans Nijland. In het seizoen 2007-2008 is er zijn debuut in de Eredivisie voor FC Groningen. Op 20-jarige leeftijd is er dan al na één seizoen bij FC Groningen een overgang naar PSV dat ongeveer €4 miljoen voor hem betaald. Zijn eerste seizoen zijn er nog wel enkele wedstrijden voor Nijland bij PSV, maar zijn tweede seizoen mede door een buikwandoperatie is hij later bij de selectie en wordt hij de tweede seizoenshelft verhuurd aan Willem ll. Het seizoen 2010-2011 is er wederom geen doorbraak bij PSV en het seizoen 2011-2012 is er dan een vehuur aan NEC Nijmegen gevolg door een verhuur in de tweede helft van seizoen 2012-2013 aan het Australische Brisbane Roar FC. Na terugkomst uit Australië tekent Nijland een contract bij PEC Zwolle waar hij 5 seizoenen verblijft en daar de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal wint. Het seizoen 2018-2019 gaat hij transfervrij naar de Graafschap.

Timothy Derijck, seizoen 2011-2012 tot 2013-2014

Van uit de jeugdopleiding van het Belgische RSC Anderlecht komt er in 2005 voor de Belgische voetballer Timothy Derijck een overgang naar Feyenoord. Bij Feyenoord slaagt hij er niet in om vaste basisspeler te worden en er komt een verhuur aan NAC Breda en aan het Belgische FCV Dender EH. Derijck wist eerder bij de trainers van Feyenoord, Erwin Koeman en Bert van Marwijk geen echte basisplaats af te dwingen. Het is het dan trainer Gertjan Verbeek die voor aanvang van het seizoen 2008-2009 Derijck overbodig verklaard. In de winterstop dat seizoen is er een overgang naar ADO Den Haag. Bij ADO Den Haag ontwikkelde Derijck zich tot een solide centrale verdediger en wordt zelfs aanvoerder. Tweeënhalf jaar verblijft Derijck bij ADO Den Haag en met belangstelling van meerdere clubs als FC Utrecht en Vitesse is het uiteindelijk verrassend PSV dat Derijck contracteert. Bij PSV tekent hij een vierjarig contract, en komt voor zo'n €750.000,-- over van ADO Den Haag. Bij PSV heeft hij veel concurrentie van Wilfred Bouma en Marcelo Antonio Guedes Filho. Toch voetbalt hij regelmatig zijn wedstrijden, maar was hij geen onomstreden vaste waarden, er was veel kritiek op Derijck omdat hij regelmatig in de fout ging. Onder trainer Phillip Cocu krijgt Derijck in de aanloop van het seizoen 2013-2014 te horen dat er weinig speeltijd voor hem zou zijn. Er komt voor één seizoen een verhuur aan FC Utrecht, maar na de winterstop geeft de dan FC Utrecht trainer Jan Wouters aan dat de rol van Derijck in Utrecht is uitgespeeld. In de zomer van 2014 laat PSV Derijck transfervrij overstappen naar ADO Den Haag. In 2016 is er dan een terug keer naar België achtereenvolgens bij SV Zulte Waregem, KAA Gent en KV Kortrijk.

Mathias Jorgensen alias Zanka, seizoen 2012-2013 tot 2014-2015

Met de Deen Mathias Jorgensen alias Zanka haalde PSV iemand binnen die het in eigen land zeer goed had gedaan. In 2007 is er als zestienjarige zijn debuut bij Boldklubben 1893 in de 2. Division in Denemarken. Wanneer hij zeventien jaar oud is geworden stapt hij over naar FC Kopenhagen in de SAS Ligaen, de hoogste divisie van Denemarken. Ondanks twee zware blessures in zijn periode bij FC Kopenhagen is hij daar zeer succesvol met 3 landstitels en 2x winst van de beker van Denemarken. In 2008 wordt hij in Denemarken gekozen tot talent van het jaar. Ingaande het seizoen 2012-2013 komt Zanka transfervrij naar PSV. Het wordt geen succes voor Zanka bij PSV, een vaste basisplaats verovert hij niet en hij komt zelfs uit voor Jong PSV. Er komt een terugkeer naar Denemarken waar PSV Zanka verkoopt aan FC Kopenhagen, hier bloeit Zanka weer op en in 2016 is er weer de landstitel van Denemarken. Drie seizoenen na zijn vertrek in Eindhoven is er dan van FC Kopenhagen een transfer naar de Premier League bij Huddersfield Town. 

Aziz Behich, seizoen 2018-2019

De Australische linksback Aziz Behich kwam in het kielzog van de dan nieuwe trainer Mark van Bommel na het WK naar PSV. Gezien zijn voetbalverleden is Behich op papier zeker geen kleine jongen als speler kwam hij uit voor de Australische clubs, Green Gully, Melbourne Victory, Hume City FC, Melbourne City en het Turkse Bursaspor. Verder is Behich ook Australisch international. Bij PSV is zijn verblijf echter geen succes met maar vier optredens in de Eredivisie en twee keer tijdens de KNVB-beker. Na één seizoen vertrekt Behich bij PSV en gaat terug naar Turkije en tekent bij Istanbul Basaksehir.

Toni Lato, seizoen 2019-2020

Waar PSV veel moeite deed om de Spanjaard Toni Lato te contracteren liep de samenwerking uit op een fiasco. Waar er eerst een overgang zou via een transfer was het zijn werkgever Valencia CF die het terugdraaide naar een verhuur aan PSV. Uiteindelijk was het dan rond, maar het werd geen succes. Er was bij trainer Mark van Bommel geen vertrouwen in Lato. Na een halfjaar vertrok Lato alweer bij PSV en werd door Valencia CF meteen doorverhuurd aan CA Osasuna. Lato sprak zich tegenover het Eindhovens Dagblad uit dat hij na zijn teleurstellend half jaar bij PSV niet boos was. 'Het was de trainer die me niet opstelde en uiteindelijk heeft PSV zich geëxcuseerd voor de ontstane situatie.'

Kostas Mitroglou, seizoen 2019-2020

Via een verhuur komt Kostas Mitroglou voor één seizoen naar PSV over van het Franse Olympique Marseille. De gehuurde Griek baarde opzien tijdens zijn eerste weken bij PSV. Met een sensationeel goed optreden tegen Apollon Limassol sloot het Philips Stadion hem meteen in de armen. In de beginperiode van het seizoen is de dan 32-jarige spits nog regelmatig van de partij in wedstrijden, maar gaandeweg het seizoen werd zijn rol steeds beperkter. Mitroglou was op voorspraak van trainer Mark van Bommel gekomen, interim-trainer Ernest Faber deed amper beroep op Mitroglou mede ook omdat bleek in het winterse trainingskamp dat 'Mitro' niet fit genoeg was. Na één seizoen is er dan weer een vertrek bij PSV van de bebaarde Mitroglou.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 5 aug 2020 - 13:58