Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Ronaldo

Oude glorie: Ronaldo

16 dec 2020 - Door: MD

Ronaldo Luis Nazario de Lima geboren 18 september 1976 Rio de Janeiro Brazilië.

Waar PSV eerder de succesvolle topspits Romario de Souza Faria onder contract had slaagt het er voor het seizoen 1994-1995 wederom in om een Braziliaanse topspits te contracteren. Ditmaal is het Ronaldo Luis Nazario de Lima, een absoluut toptalent. De nood is hoog bij PSV, want na het vertrek van Romario naar FC Barcelona is de club in een sportief verval beland. De succesteams, van de periode 1985-1992, met zes landstitels in zeven seizoenen zijn geheel uiteengevallen. PSV staat voor een renovatie en het Ajax van Louis van Gaal heeft de hegemonie binnen Nederland overgenomen. 

Ontdekking

In de jeugd voetbalt Ronaldo voor São Cristóvão. Door scouts wordt hij getipt bij Cruzeiro EC. Eerder was er een afwijzing van CR Flamengo, de club waar Ronaldo als kind fan van was. Er volgt een overstap naar Cruzeiro EC. Als 16-jarige maakt hij in 1993 zijn debuut voor Cruzeiro EC en wint Ronaldo dan direct de Copa do Brasil.

Op een spionagereis door Brazilië in oktober 1993 ontdekten trainer Aad de Mos en zijn assistent Ernie Brandts de nieuwe geweldenaar uit Brazilië. Ze zagen hem live in actie. Het was een speler met twee magische snelle benen, een weergaloze baltechniek en een ongekende honger naar doelpunten. Trainer De Mos vermeldt in zijn rapportage over Ronaldo, techniek 9, persoonlijkheid 8, tactisch inzicht 8. 

Brandts ziet in Ronaldo een superspits, zeer beweeglijk, snel, tweebenig, kopsterk, goed in de combinatie, een groot passeervermogen. Een jonge speler zonder sterallures die al zeer volwassen oogt. De Mos geeft aan ' die speler moeten we gaan halen '. Het bestuur van PSV vraagt zich af hoeveel interlands Ronaldo al gespeeld heeft? Op dat moment nog geen, maar de Mos is overtuigd dat er dat veel gaan worden.

De Mos ziet het goed want Ronaldo wordt later de vedette van het Braziliaans elftal. Het was assistent-trainer Brandts die in 1993 de eindscouting van Ronaldo deed in Brazilië. 'Ik heb Ronaldo voor PSV ontdekt' zegt Brandts. 'Piet de Visser eist altijd de credits en de aandacht op, maar waarom heeft hij hem toen dan niet bij een club aangeboden‘? Vervolgens spreekt Brandts zich verder uit; ‘in 1993 was ik een maand in Brazilië en heb ik Ronaldo veel zien trainen en voetballen. 'Ik mocht overal bij zijn en wist niet wat ik zag. Ronaldo was fysiek zo sterk, hij was van een andere planeet. Ik twijfelde direct aan zijn leeftijd. Zo goed met zestien jaar, dat kon niet ‘.

Ronaldo maakt zijn debuut voor Brazilië in mei 1994. Een maand eerder had PSV toen pas besloten om zich te gaan inzetten op de komst van Ronaldo. Waar de transferprijs eerder drie miljoen dollar was en PSV toen nog niet toesloeg was inmiddels de transfersom opgelopen naar twaalf miljoen dollar. Bij PSV was inmiddels bekend dat Ajax óók in Brazilië aanwezig was en dat zou wel eens voor Ronaldo kunnen zijn. 

Toch naar PSV 

De alarmbellen begonnen direct te rinkelen bij PSV. Het schijnt dat Ajax zelfs al een eerste bod bij Cruzeiro EC de club van Ronaldo zou hebben neergelegd, maar de zaakwaarnemers van Ronaldo wilden meer geld zien en wezen het bod van Ajax af. Volgens de Mos scheelde het in de zomer van 1994 heel weinig of Ajax had de Braziliaanse Ronaldo gecontracteerd. Ajax dacht zelfs de speler al binnen te hebben, totdat de Amsterdammers drie dagen voor de verwachte presentatie een fax binnen kregen. De club Cruzeiro EC was akkoord gegaan met het hogere bod van PSV. Frank Arnesen zei 'toen was het wel even feest bij PSV'. Drie dagen later kwam Ronaldo naar Nederland en niet naar Ajax maar naar PSV.

Ajax-trainer Louis van Gaal sprak toen ineens uit dat hij géén interesse had in een buitenlandse spits, want hij had de zeventienjarige Patrick Kluivert. Dat was bluf volgens Ajax scout Ton Pronk, want ze kende op dat moment Kluivert alleen nog maar van de A1 van Ajax.

Ronaldo vertelde dat Romario had gezegd dat het beter was om te gaan voetballen in een land waar de competitie niet te zwaar is, en dat hij zich dan zo goed kon ontwikkelen. Voor altijd zou Ronaldo in één adem genoemd worden met Romario, de man die het pad bij PSV voor hem effende en Ronaldo adviseerde om de overstap naar PSV te maken. Na het WK van 1994 in de Verenigde Staten, waar hij als 17-jarige reservespeler ook het goud mocht omhangen, tekent Ronaldo zijn contract bij PSV. 

Koningskoppel

Wanneer het seizoen dan begint lost Ronaldo direct zijn grote belofte in. Hij zou een koningskoppel vormen met de andere nieuwe aanwinst van PSV, Luc Nilis. In het eerste seizoen bij PSV wordt hij met 30 goals direct topscorer van de Nederlandse Eredivisie. Helaas wordt PSV dat seizoen derde in de competitie achter Ajax en Roda JC.

Het KNVB-beker toernooi stroomt PSV in het toernooi in de tweede ronde. In een thuiswedstrijd tegen Roda JC wint PSV met 3-2 na verlenging. Ronaldo scoort de 1-0 en de 2-1 voor PSV.

De achtste finale strand PSV in het KNVB-beker toernooi door in een thuiswedstrijd met 0-1 te verliezen van SC Heerenveen.

Europees zou Ronaldo direct zich tonen en de voetbalwereld zou hem meteen nooit meer vergeten. De UEFA-cup wedstrijd uit bij Bayer Leverkusen wordt met 5-4 door PSV verloren. Het is wel de 17-jarige Ronaldo die driemaal scoort. Met overslaande stem doet Evert ten Napel op televisie verslag van de wedstrijd, die een nieuwe episode markeert in de geschiedenis van PSV. 'Deze doelpunten gaan heel Europa over, dat kan ik u verzekeren' zo spreekt Ten Napel zich uit. Op de tribune van het stadion van Leverkusen zitten ook de Duitse bondscoach Berti Vogts en zijn voorganger Franz Beckenbauer. De laatste schrijft een column voor de Bild Zeitung, waarin hij laat optekenen 'Ik heb de nieuwe Pele gezien'.

De nederlaag heeft toch impact op PSV, want ondanks de komst van Luc Nilis en Ronaldo als aanwinsten slaagt de ploeg er niet in om de eerste ronde van het UEFA-cup toernooi te overleven. Trainer De Mos zette in de uitwedstrijd bij Bayer Leverkusen aanvaller Erik Meijer in als linksback dit experiment mislukte volledig. PSV kreeg vijf tegen doelpunten tegen en daar woog de productieve bui van Ronaldo niet meer tegen op. In de terugmatch in Eindhoven bleef het 0-0 en zo strandde voorlopig de internationale opmars van Ronaldo. Bij de aanstelling van de Mos in de zomer van 1993 noemde hij zichzelf een garantie voor succes. Twee seizoenen op rij was er Europees een vroege uitschakeling in de eerste ronde. Na flinke investeringen in nieuwe spelers kon De Mos op grond van resultaten uiteindelijk slechte cijfers overleggen. 

Het bestuur van PSV ontsloeg trainer Aad de Mos op 28 oktober 1994 op staande voet. Voormalig trainer en oud-bondscoach Kees Rijvers nam als interim-trainer voorlopig de coaching over tot dat trainer Dick Advocaat werd aangesteld en het seizoen zou afmaken. 

Het tweede seizoen 1995-1996 van Ronaldo bij PSV is er een tweede plaats in de Eredivisie achter Ajax. In de competitie komt Ronaldo door blessures maar tot 13 wedstrijden en scoort hier in 12 goals. In de UEFA Cup League in eerste ronde tegen Mypa Anjalankoski scoort Ronaldo in de uitwedstrijd de 1-1. In de met 7-1 gewonnen thuiswedstrijd scoort Ronaldo 4 keer. De tweede ronde schakelt PSV overtuigend over twee wedstrijden het Engelse Leeds United uit. Een 3-5 overwinning voor PSV in Engeland en in Eindhoven een 3-0 winst.

De achtste finale tegen Werder Bremen scoort Ronaldo in de thuiswedstrijd de 1-0 (penalty) de wedstrijd eindigde in 2-1 voor PSV. Na 0-0 in Bremen bereikt PSV dan de kwartfinale.

De kwartfinale speelt PSV tegen FC Barcelona zonder Ronaldo en wordt ongelukkig en misschien wel onnodig uitgeschakeld. Na 2-2 in Barcelona is er een 2-3 verlies in Eindhoven.

In het KNVB-beker toernooi stroomt PSV in de tweede ronde. De resultaten van dit toernooi zie je hieronder:

  • FC Utrecht-PSV 0-2
  • De Graafschap-PSV 1-3
  • FC Twente-PSV 1-3
  • PSV-Roda JC 3-1

De finale speelde PSV tegen Sparta en deze ging overtuigend gewonnen:

PSV-Sparta 5-2

Bijzonderheden; Luc Nilis werd in de 75e minuut gewisseld voor Ronaldo. 

Rondom deze bekerfinale zou Ronaldo boos zijn geweest op trainer Advocaat. De trainer sprak dit tegen en zei dat hij prima overweg kon met Ronaldo. De Braziliaan zei in het verleden dat hij al na twee jaar vertrok uit Nederland vanwege zijn moeizame relatie met Advocaat, wat zijn oorsprong hervond rond de bekerfinale. Het schijnt dat Ronaldo dit aangreep voor een transfer naar FC Barcelona. Advocaat bevestigde dat Ronaldo dat toen gezegd heeft, maar hij was in zijn tweede seizoen ook lange tijd geblesseerd geweest. Als vervanger in de spits werd steeds Rene Eijkelkamp opgesteld. Toen Ronaldo hersteld was wilde hij starten in de basis, maar Advocaat vond dat hij dat niet kon maken tegenover Eijkelkamp en hier was Ronaldo boos over. Advocaat vertelde geen probleem te hebben gehad met Ronaldo, later toen hij bij Inter Milaan speelde, kwam hij langs op De Herdgang en heeft hij ook nog gewoon meegetraind. Advocaat voelde zich 'vaderlijk' ten opzichte van de topaanvaller. Hij sprak uit dat Ronaldo behoorde tot de beste spelers waarmee hij ooit had gewerkt en vond hem een 'lieve, amicale jongen'. PSV maakte deze compilatie met de mooiste doelpunten van Ronaldo.

FC Barcelona 

Na twee seizoenen PSV komt er dan daadwerkelijk de overstap naar FC Barcelona. Ondanks zijn blessures en twijfel over zijn fitheid in zijn tweede seizoen bij PSV wordt voor zo'n 34 miljoen gulden de transfer afgerond. Over zijn PSV-periode zei Ronaldo later dat hij een speciale band had met Luc Nilis. Volgens Nilis had Ronaldo zoveel grote voetbal namen kunnen opnoemen met wie hij had gespeeld, maar Ronaldo benoemde speciaal Nilis. De Ronaldo die Nilis zich herinnerd was iemand met bescheidenheid en een man zonder kapsones.

De overgang van PSV naar Spanje bleek een gouden zet voor FC Barcelona. Ronaldo scoorde 34x in de Primera Division, en scoorde de winnende en enige treffer in de Europa Cup 2 finale tegen Paris Saint-Germain via een penalty. De Copa del Rey 1996-1997 en de Supercopa de Espana 1996 werden ook gewonnen.

Na één seizoen FC Barcelona volgen er vijf seizoenen Inter Milaan, vijf seizoenen Real Madrid, twee seizoenen AC Milan, twee seizoenen Corinthians.

In 2008 vraagt PSV aan Ronaldo om in Eindhoven te komen revalideren van een knieblessure. Het herstel zou dan echter wel nog een aantal maanden duren. Van een transfer is dan ook nog absoluut geen sprake. In de omgeving van Ronaldo is dan wel de vraag neergelegd of hij eventueel in Eindhoven wil revalideren. Helemaal kansloos acht PSV zich dan niet. PSV kan Champions League-voetbal bieden en in Brabant kan hij normaal gesproken rustiger over straat dan elders in Europa. Uiteindelijk ging Ronaldo niet op het voorstel van PSV in en koos voor SC Corinthians in zijn geboorteland. Als gevolg van vele blessures kondigde Ronaldo in februari 2011 per direct een punt achter zijn loopbaan te zetten. Hij verklaarde nog graag door te willen gaan maar het niet meer aan te kunnen. 

Als Braziliaans international kwam Ronaldo 98 keer in actie en maakte hier in 62 doelpunten, een ongekend gemiddelde van 0,63 doelpunt per wedstrijd. Tussen 1994 en 2006 won hij tweemaal het WK. 

Erelijst

Cruzeiro EC: 1x Campeonato Mineiro, 1x Copa do Brasil

PSV: 1x KNVB-beker

FC Barcelona: 1x Europa Cup ll, 1x Copa del Rey, 1x Supercopa de Espana

Inter Milaan: 1x UEFA Cup 

Real Madrid, 1x Wereldbeker voor clubteams, 2x Primera Division, 1x Supercopade Espana

SC Corinthians, 1x Campeonato Paulista, 1x Copa do Brasil

Prijzen als Braziliaans international

  • 2x Wereldkampioenschap 
  • 2x Copa America 
  • 1x Confederations Cup 

Individueel 

  • Topscorer Brazilië, 1993, Cruzeiro 
  • Beste speler van het jaar, 1993, Brazilië 
  • Zuid-Amerikaans speler van het jaar, 1993
  • Topscorer Eredivisie, 1995, PSV
  • Topscorer Primera Division, 1996, FC Barcelona 
  • Wereldvoetballer van het jaar, 1996, 1997, 2002
  • Europees topscorer 1996, FC Barcelona 
  • Zilver, Europees voetballer van het jaar, 1996, 1997
  • Italiaans topscorer 1997, Inter Milaan 
  • Europees voetballer van het jaar, U21, 1997, 1998
  • Europees voetballer van het jaar, 1997, 2002
  • Beste speler van Spanje, 1997, 2003, 2004
  • Zilver, beste speler van het jaar, 1998
  • Beste speler van FIFA World Cup, 1998
  • Meest waardevolle speler UEFA, 1998
  • Golden Boot FIFA World Cup, 2002
  • Brons, beste speler van het jaar, 2003
  • Topscorer Primera Division, 2003, Real Madrid 
  • Golden Ball beste spits van het moment, 2006
  • Golden Foot, 2006
  • Bronze Boot FIFA World Cup, 2006
  • Career cup beste voetbalcarrière, 2010

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 16 dec 2020 - 15:03