Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview Stan Valckx

Oude glorie: Interview Stan Valckx

27 okt 2021 - Door: MD

Vandaag publiceren we de 100e editie van Wat eens d’oude glorie. Voor deze prachtige mijlpaal heeft Walter oud-PSV’er én international Stan Valckx uitgebreid mogen interviewen. Stan Valckx werd geboren in het Limburgse Arcen op 20 oktober 1963. Je leest hieronder alles over de carrière van Stan Valckx en hoe hij terugkijkt op bepaalde momenten. 

1.WK) Als voetballer begon u in de jeugd te voetballen bij RKDEV Arcen. Hoe oud was u toen u bij RKDEV Arcen begon, welke elftallen heeft u daar allemaal doorlopen? Was u tegenover leeftijdsgenoten toen al de betere voetballer?

SV) Bij RKDEV Arcen begon ik te voetballen ergens tussen mijn 6e en 7e jaar. Ik voetbalde daar tot mijn junioren B leeftijd. Toen ben ik óók daarlangs bij VVV Venlo onder Rob Baan gaan voetbalen. Iedere dag voetbal, 6 dagen in de week, trainen en wedstrijden voetballen voor RKDEV Arcen en VVV. In de A periode viel ik af bij VVV en voetbalde alleen nog voor RKDEV Arcen. Tegenover mijn leeftijdgenoten in de jeugd was ik voetballend wel zo'n 2 jaar gevoelsmatig in ontwikkeling verder. Ik was daarentegen niet bewust in deze leeftijd bezig om profvoetballer te worden. Het is later gewoon door prestaties ontstaan.

2.WK) Voetballen bij RKDEV Arcen en VVV hoe was dat te combineren?

SV) Sterker nog ik had vanaf mijn 13e jaar óók nog een krantenwijk. Zo waren mijn dagen regelmatig vanaf 5.00 uur 's ochtends tot laat in de avond. Krantenwijk, school en voetbal, zo kwam het wel af en toe voor dat ik wegens drukte spijbelde van school. Naast RKDEV, VVV voetbalde ik óók nog voor het Limburgs jeugdelftal.

3.WK) In 1982 is er een overstap naar de jeugd van VVV, wie heeft u gescout en hoe is uw overgang naar VVV gegaan? In welk(e) jeugd elftal(en) kwam u terecht? Wie was/waren uw jeugdtrainers bij VVV?

SV) Ik voetbalde alleen nog voor RKDEV Arcen en het was Herman Theeuwen van VVV die mij gescout heeft en toen ging ik voor de 2e keer naar VVV, maar nu definitief.

4.WK) Wanneer uw overstap naar VVV voltooid was, hoe combineerde u dat het school/opleiding?Hoe stonden uw naaste(familie/vrienden) achter uw keuze voor het voetbal?

SV) Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik wel mijn studie afmaakte, zij kwamen zelf uit het onderwijs. Ik heb zo de HAVO afgemaakt en mijn diploma behaald. Mijn omgeving steunde me wel dat ik veel met voetbal bezig was. 

5.WK) Wanneer was het voor uzelf en uw naaste omgeving duidelijk dat u het niveau van het betaalde voetbal ging halen? Hoe ging u altijd van Arcen naar Venlo, iedere avond naar huis of een verblijf in Venlo?

SV) Toen ik mijn 2e periode bij VVV terugkwam ontwikkelde het zich snel dat ik het 1e elftal van VVV zou gaan halen. Ik woonde gewoon bij mijn ouders en moest in het begin 12,5 km fietsen om in Venlo te komen bij VVV. Later had ik mijn rijbewijs gehaald en ging ik met de auto, maar in de jeugd en bij mijn terugkeer bij VVV was het doorbijten in het begin voor mij.

6.WK) Het seizoen 1982-1983 zit u dan al bij de selectie van FC VVV, uw debuut maakt u in het seizoen 1983-1984 met VVV in de Eerste Divisie. Welke wedstrijd was uw debuut in het 1e elftal van VVV onder trainer Sef Vergoossen?

SV) Ik kwam bij jong VVV terecht en maakte mijn debuut in het 1e elftal van VVV in de nacompetitie tegen MVV.

7.WK) Met VVV is er in het seizoen 1983-1984 een 10e plaats in de Eerste Divisie, vervolgens voetbalt u dan in de nacompetitie, maar is er geen promotie. Het seizoen 1984-1985 promoveert VVV via een 2e plaats rechtstreeks naar de Eredivisie. Uw aandeel was groot want u voetbalde bijna alle wedstrijden. Hoe werd de promotie gevierd, als een kampioenschap?

SV) De promotie naar de Eredivisie via de 2e plaats werd groots gevierd. Een stadstour in een open bus door Venlo. Huldiging bij ontvangst in het stadhuis en feest met supporters op de markt. Er waren wel zo'n 5000 supporters en het was een groot feest. Prachtig om mee te maken en te feesten en los gaan waar bij het bier rijkelijk aanwezig was.

8.WK) Drie seizoenen voetbalt u dan in de Eredivisie met VVV, seizoen 1985-1986 t/m seizoen 1987-1988. Er is achtereenvolgens een 13e plaats onder trainer Sef Vergoossen, een 5e en 5e plaats onder trainer Jan Reker. De laatste 2 seizoenen voetbalt u nacompetitie voor Europees voetbal. 2x een 5e plaats in de Eredivisie is uiterst knap van VVV. Jammerlijk 2x via de nacompetitie geen Europees voetbal.

SV) We hadden een vriendenteam bij VVV en met de nieuwe trainer Jan Reker zijn we als team gegroeid. Jan Reker had een breed netwerk en dat versterkte onze selectie. Van PSV kwamen onder andere Bert Verhagen en Frank Berghuis.

9.WK) Drie seizoenen Eredivisie met VVV met historische overwinningen; in Rotterdam wint VVV met 2-3 van Feyenoord (seizoen 85/86). In het seizoen 86/87 is er de historische 3-0 overwinning van VVV op Ajax in de thuiswedstrijd in Venlo en waarin u de 1-0 scoort, winst tegen Feyenoord met 3-0 in Venlo, uit bij Feyenoord is er een 1-1 gelijkspel waarin u de 0-1 scoort en tegen PSV in Venlo een verdienstelijke 0-0. Een seizoen later, in 87/88 is er wederom een overwinning in de thuiswedstrijd op Ajax (3-1), en wint VVV maar liefst 2x van Feyenoord (0-2 in Rotterdam waarin uzelf de 0-2 scoort en 2-0 in Venlo).Dit zijn bijzondere wedstrijden geweest in de historie van VVV onder eerst Sef Vergoossen en vervolgens Jan Reker, hoe kijk u hier op terug en hoe heeft u uw aandeel hier in beleefd?

SV) Deze seizoenen was het gewoon bij VVV iedere thuiswedstrijd een feest. De beleving was groot en er waren bijna 10.000 toeschouwers bij onze thuiswedstrijden. Jan Reker motiveerde ons elftal goed en zei een keer vooraf een wedstrijd dat als wij zouden winnen dat hij naar zijn woonplaats Vessem naar huis zou lopen. Vanaf 22.30u tot 5.30u had Jan Reker er over gedaan. Wij als spelers waren eerst op stap geweest en zijn in de nacht richting Jan Reker gegaan en hebben hem op zijn looproute aangemoedigd. Prachtig om mee te maken.

10.WK) Bij VVV heeft u gevoetbald met bijzondere bekenden voetballers o.a. John Roox, Raymond Libregts, Jos Rutten, Edwin van Berge Henegouwen, Chris Burhenne, Jos Luhukay, Remy Reynierse, Peter Corbijn, John Taihuttu, Mario Verlijsdonk, Bert Verhagen, Frank Berghuis, Juno Verberne, Marc Korsten, Frans Nijssen, Ger van Rosmalen, John Lammers, Rene Eijer, Guy François. Veel namen die blijvend bekend zijn in de voetballerij. Zijn er nog voetballers uit uw tijd bij VVV waar u nog contact mee onderhoudt? Zijn er ooit uit die periode ontmoetingen of een reünie van oud voetballers van VVV?

SV) De voetbalwereld is best klein soms, je blijft vele oud-spelers in het wereldje tegen komen. Bij VVV is er jaarlijks een reünie waar zo'n 150 oud-spelers en oud medewerkers naar toe komen. Van mijn voetbal periode bij VVV heb ik nog contact met John Roox die keeperstrainer is geweest bij VVV, Raymond Libregts assistent-trainer bij VVV, Jos Luhukay nu hoofdtrainer, Jos Rutten waar ik nu nog mee voetbal bij Arcen, en ook Ger van Rosmalen en Frans Nijssen zie ik nog vaak en bel regelmatig met Remy Reynierse. Goede vriend Edwin van Berge Henegouwen is helaas vorig jaar overleden na een kort ziekbed.

11.WK) PSV wint in het seizoen 1987-1988 de Treble en ook veel spelers van PSV zijn Europees Kampioen geworden met het Nederlands elftal in 1988. U maakt ingaande het seizoen 1988-1989 de overstap naar PSV. Hoe is het contract met PSV tot stand gekomen, door wie bent u en uw management toen benaderd? Waren er meerdere clubs die in u interesse hadden. Wat gaf de doorslag om voor PSV te kiezen. Hoe bent u bij PSV en uw medespelers ontvangen in een selectie die het seizoen er voor alles had gewonnen?

SV) Mijn prestaties bij VVV waren goed en dat viel op. Het Duitse Schalke 04 en Roda JC hadden interesse, maar daar heb ik geen gesprek mee gehad. Met Feyenoord heb ik gesproken, maar hun aanbieding was nauwelijks een verbetering t.o.v. wat ik bij VVV verdiende dat was voor mij dus geen optie. Toen kwam er via Jan Reker mijn trainer contact met PSV en manager Kees Ploegsma en trainer Guus Hiddink. Het gevoel en de aanbieding was aantrekkelijk. Zo nam PSV mij uiteindelijk over van VVV voor 500.000, -- gulden. Ik was supporter van PSV dat viel zo mooi samen. Bij PSV werd ik goed opgenomen in de selectie vanaf dag 1 en ik had geen aanpassingsproblemen. Ik heb direct vanaf het begin bewust genoten.

12.WK) Bij PSV voetbalt u in uw 1e Eindhovense periode 4 seizoenen 1988-1989 t/m seizoen 1991-1992. Onder eerst 2 seizoenen Guus Hiddink en vervolgens de Engelsman Bobby Robson. Met PSV zijn er in uw 1e periode drie landstitels en twee KNVB Beker overwinningen. U kunt wel spreken van een uiterst succesvolle periode bij PSV. Ook bent u de matchwinnaar in de bekerfinale tegen Vitesse seizoen 1989-1990 door een benutte strafschop, en zo wint PSV de finale met 1-0.

SV) Het was genieten bij PSV, goede voetballers om mij heen, een succesvolle periode bij de club en mooie reizen met de club voor grote wedstrijden.

13.WK) Bij PSV voetbalt u samen met Romario de Souza Faria en u heeft een bijzondere klik met hem. U bezoekt hem zelfs in Brazilië. Is het contract altijd gebleven?

SV) Met Romario is onze vriendschap echt gegroeid. In het begin toen hij de taal nog niet sprak ging het met gebaren, maar wat later was er een echte klik. Ik ben op uitnodiging van hem naar Brazilië geweest en dat was bijzonder om mee te maken. In Brazilië met Romario bijna de hele dag op het strand voetvolley gedaan en ook in de avond werd er nog gevoetbald. In Nederland was hij af en toe "moe", maar daar in Brazilië heb ik hem niet moe gezien, haha. Het contact is altijd gebleven en heb hem nog meermalen ontmoet en we bellen af en toe nog.

14.WK) Met Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Eric Gerets, Sören Lerby, Gerald Vanenburg Wim Kieft, Berry van Aerle, Patrick Lodewijks voetbalt u in uw 1e periode bij PSV met voetballers die in diverse functies afwisselend in de voetballerij actief blijven. Onder andere als trainer, bondscoach, manager, zaakwaarnemer, scout of annalist.

SV) Ik heb met vele grote namen mogen spelen en hier bewust iedere dag van heb genoten. Ik kom zo nu en dan bij nog bij PSV en ontmoet dan ook spelers uit mijn eerste PSV-periode.

15.WK) Het seizoen 1992-1993 vertrekt u naar Sporting Lissabon en verblijft er twee volle seizoenen en het 3e seizoen tot oktober 1994. U treft in uw 1e seizoen dan oud-trainer van PSV Bobby Robson, kwam u op voorspraak van Robson naar Sporting Lissabon? Verder was er een 3e plaats in de Portugese Primeira Divisão. José Mourinho was assistent-trainer van Bobby Robson; merkte u in uw periode bij Sporting Lissabon al dat José Mourinho zou uitgroeien tot een grootse trainer?

SV) Trainer Bobby Robson ging van PSV naar Sporting Lissabon en wilde mij ook in zijn elftal hebben. Samen met voorzitter José de Sousa Cintra en Bobby Robson overtuigde zij mij en mijn partner om voor Sporting Lissabon te kiezen. Ik had een goed eerste seizoen, maar waar ik wel in een wedstrijd tegen Benfica een gebroken jukbeen op liep. José Mourinho was een zeer ambitieuze en bevlogen man waar ik toen al aan merkte dat hij het trainersvak in zich had.

16.WK) Het tweede seizoen in Portugal heeft u Carlos Queiroz als trainer. Wederom was er een 3e plaats in de Portugese Primeira Divisão. Hoe keek u terug op dit seizoen?

SV) In de voorbereiding wonnen we met 3-0 van Ajax. We stonden boven aan in de competitie en in het UEFA Cup toernooi werden we bij de laatste 16 door Casino Salzburg in de uitwedstrijd in de verlenging uitgeschakeld. Bobby Robson werd kort daarna in december ontslagen. Ik heb in een interview mijn boosheid geuit op de handelswijze van de voorzitter. Ik kreeg ontslag en moest vertrekken, uiteindelijk kwam er alsnog een verzoeningsgesprek zodat ik bleef bij Sporting Lissabon.

17.WK) Hoe kijkt u terug op 2 seizoenen Primeira Divisão in Portugal bij Sporting Lissabon. Er is ooit een documentaire over u geweest en daarin gaat u terug naar Portugal en ontmoet daar mensen uit uw periode toen bij Sporting Lissabon. 

SV) In Portugal is het prachtig leven en ik heb het bij Sporting Lissabon prima naar mijn zin gehad. Ik ben er terug geweest en vele mensen ken ik daar nog, ook diverse personen ontmoet tijdens mijn latere documentaire over mijn tijd bij Sporting Lissabon. Bijzonder is dat ik bij Sporting Lissabon nog samen gevoetbald heb met Luís Figo.

18.WK) In de loop van het seizoen 1994-1995 keert u wederom terug naar Eindhoven naar PSV. Hoe was toen het contact tot een overgang terug naar PSV tot stand gekomen?

SV) Bijzonder eigenlijk, ik kon naar Benfica en naar FC Porto waar Bobby Robson trainer was geworden. Toch koos ik ervoor om te verlengen bij Sporting Lissabon. Toen ging de Roemeen Georghe Popescu weg bij PSV (dat kon toen nog in een lopend seizoen) naar Tottenham Hotspur. PSV benaderde mij en vervolgens wilde mijn partner graag terug naar Nederland. Manager Frank Arnesen van PSV maakt het dan mogelijk dat ik een tweede periode bij PSV ging voetballen.

19.WK) Uw 2e periode bij PSV is dan seizoen 1994-1995 vanaf oktober 1994 tot het seizoen 1999-2000. U heeft bij PSV als trainer achtereenvolgens Aad de Mos, Kees Rijvers (interim-trainer), Dick Advocaat, Bobby Robson en Eric Gerets. Wederom een succesperiode voor u en de club PSV. In deze periode wint PSV twee landstitels, één KNVB Beker en drie keer de Johan Cruijff Schaal. Hoe ervaart u uw tweede periode bij PSV. Nu kwam u terug bij PSV als iemand met ervaring t.o.v. van uw eerste periode.

SV) Een prachtige periode bij PSV voor mij. Wel hadden we toen te maken met een extreem sterk Ajax dat in 1995 de Champions League won. Desondanks waren er wederom prijzen.

20.WK) Met Ronald Waterreus, Stanley Menzo, Jürgen Dirkx, Wilfred Bouma, Björn van der Doelen, Marciano Vink, Jan Wouters, Boudewijn Zenden, Peter Hoekstra, Erik Meijer, Ernest Faber, Jaap Stam, Chris van der Weerden, Phillip Cocu, Wim Jonk, René Eijkelkamp, Eiđur Guđjohsen, Boudewijn Phalplatz, Vampeta, Gilles De Bilde, Marc Degryse, Dennis Rommedahl, André Ooijer, Arnold Bruggink, Tomasz Iwan, Dimitriy Khokhlov, Peter Møller, Ovidiu Stîngă, Theo Lucius, Yuri Nikiforov, Eric Addo, Kasper Bøgelund, Jan Heintze, Mark van Bommel, Johann Vogel, Joonas Kolkka en Ruud van Nistelrooy voetbalt u in uw 2e periode wederom met voetballers die na het voetbal in diverse functies actief blijven in de voetballerij. Veel grote namen. 

SV) Wederom veel grote namen in mijn tweede periode bij PSV, waar vele in diverse functies in de voetballerij gebleven zijn en ik er vaak nog vele tegen kom. Recent nog Ruud van Nistelrooy met Jong PSV tegen VVV.

21WK) Bobby Robson heeft u in twee periodes bij PSV ontmoet en één keer in Portugal. Een belangrijk persoon in uw carrière. Hoe kijkt u op hem terug als mens en als trainer? Heeft u in de laatste jaren van Bobby Robson nog contact met hem gehad? Toen Bobby Robson was overleden heeft u iets richting zijn familie gedaan?

SV) Met Bobby Robson heb ik altijd een hele goede band gehad. Hij vertelde altijd dat ik de hardste speler was waarmee hij had gewerkt, hard in de vorm van als ik pijntjes of blessures had er toch altijd stond als voetballer. Met Bobby Robson ging ik soms lunchen en dat was zo gezellig dat de klok door tikte dat we er een diner achteraan namen. Dit gebeurde ook wel eens dat er nog meerdere spelers bij waren, dit gaf een heel bijzondere eb positieve sfeer. Geweldige bijzondere persoonlijkheid waar ik een fantastische band mee had. Bobby Robson was in zijn PSV-tijd al eens ernstig ziek geweest. Toen ik in China werkte kwam Bobby Robson te overlijden ik ben naar Engeland gevlogen en ben bij zijn begrafenis geweest.

22.WK) Bij PSV voetbalt u de seizoenen 1998-1999 en 1999-2000 amper. Was het lichaam klaar met het bedrijven van topvoetbal? U stopt na het seizoen 1999-2000.

SV) Mijn kruisband was afgescheurd en dat vergde een lange revalidatie, ik was inmiddels 36 jaar en besloot toen om te stoppen.

23.WK) Bij PSV voetbalt u in u tweede periode ondermeer met Ronaldo Luis Nazario de Lima en Luc Nilis. Net als Romario de Souza Faria iconen uit de geschiedenis van PSV. Met Luc Nilis bouwt u een vriendschap op en voetbalt u nog steeds samen bij de amateurs van Arcen. Ook is Nilis enige tijd spitsentrainer bij VVV ten tijde dat u daar manager bent. Een vriendschap voor het leven?

SV) Ronaldo heb ik in zijn beginperiode bij PSV kunnen helpen omdat ik de Portugese taal sprak en zo met hem kon communiceren. Luc Nilis is een vriend voor het leven. We voetballen nog samen en hij heeft recent nog bij VVV als spitsentrainer gewerkt. 

24.WK) Naast vele hoogtepunten zijn er ook een paar dieptepunten bij PSV;

*seizoen 1990-1991 1e ronde uitgeschakeld in het Europacup 2 toernooi tegen het Franse Montpellier HCS onder trainer Bobby Robson uit 1-0 verlies, thuis 0-0.

*seizoen 1995-1996 kwartfinale uitgeschakeld in het UEFA Cup toernooi tegen het Spaanse FC Barcelona onder trainer Dick Advocaat uit 2-2, thuis 2-3.

*seizoen 1996-1997 2e ronde uitgeschakeld in het Europacup 2 toernooi tegen het Noorse SK Brann Bergen onder trainer Dick Advocaat uit 2-1 verlies, thuis 2-2.

SV) Zuur verlies, het ergste was dat ik het seizoen 1995-1996 in de wedstrijd in Spanje tegen FC Barcelona een zeer onterechte gele kaart kreeg en de thuis wedstrijd in Eindhoven geschorst was en dan hulpeloos op de tribune moest toekijken. De wedstrijd om de wereldbeker in Japan tegen Nacional uit Uruguay waar we er zo dichtbij waren in de verlenging. We verloren uiteindelijk na strafschoppen. Dit was een wedstrijd die je maar één keer meemaakt en dan pijnlijk teleurstellend verliest. Ook was de wedstrijd om de Europese Supercup tegen KV Mechelen een domper na een zware 3-0 uit nederlaag. Dit konden we het in Eindhoven niet meer herstellen.

25.WK) Als International van het Nederlands elftal komt u tot 20 wedstrijden voor Oranje. Met voor u deelname aan het WK eindronde in 1994 in Amerika onder Bondscoach Dick Advocaat. Helaas uitschakeling in de kwartfinale tegen Brazilië, van de dan ontkende Romario die met Brazilië wereldkampioen werd. Hoe was het om tegen hem als oud-ploeggenoot tegen Romario te voetballen? Hoe kijkt u terug op het WK eindtoernooi in Amerika 1994, had er meer ingezeten? Arthur Numan speelde een sterk WK alleen door een schorsing miste hij de wedstrijd tegen Brazilië, had dat invloed volgens u? Als international bent u tevreden met 20 interlands of hadden er meer wedstrijden/toernooien ingezeten?

SV) De kwartfinale tegen Brazilië op het WK van 1994 komen wij met 2-0 achter de 1-0 van Romario was buitenspel, maar de grensrechter ging hier onbegrijpelijk niet in mee. Wij als Oranje komen na de 2-0 achterstand sterk terug tot 2-2. Brazilië had het toen zelfs zeer moeilijk en wij waren beter. Er werd dan een overtreding op Marc Overmars gemaakt waar geen vrije trap voor werd gegeven, daarna verliezen wij wél door een gegeven vrije trap met 3-2 door een doelpunt van Branco. Dit kwam hard aan. Arthur Numan als aanvallende linksback die een zeer goed toernooi voetbalde was geschorst tegen Brazilië, dat was een absolute aderlating. Het voetballen tegen oud teamgenoot en vriend Romario was natuurlijk heel bijzonder, hij was superscherp en wilde persé wereldkampioen worden, het waren zeer intense duels. Mijn carrière als international en aantal interlands, ik speelde 20x voor Oranje dat hadden er ook wel wat meer kunnen zijn.

26.WK) U staat bekend als een gezelschapsmens een bourgondiër. Zelfs als u een keer doorzakt ben u in de ochtend weer paraat. ('S avonds een man, in de ochtend een man) Heeft dat met mentaliteit te maken of bent u sterk van geest en gestel altijd geweest?

SV) Dat heeft deels met mijn opvoeding te maken gehad. Verder heb ik wel een sterke drive in mij zitten als persoon en ben ik iemand die geniet bewust van de dingen die ik doe.

27.WK) Heeft u als voetballer als u terugkijkt alles uit uw carrière gehaald, de juiste keuzes gemaakt? Bent u tevreden over uw actieve voetbalcarrière? Voor de buitenstaander wordt u toch herinnert als een strijder en iemand die voorop in de duels ging, een winnaar. Tekenend voor u de voetballer met afgezakte sokken.

SV) Ik sta volledig achter mijn keuzes voor de clubs waar voor ik heb gespeeld. Ik ben best honkvast want ik heb alleen maar voor VVV, 2 periodes PSV en Sporting Lissabon gevoetbald uiteindelijk maar 3 clubs. Ik was niet voor scheenbeschermers want had altijd afgezakte sokken. Op een gegeven moment werden scheenbeschermers verplicht, ik heb bewust van jeugdspelers kleine gebruikt of ook wel soms bierviltjes als verplichte bescherming.

28.WK) Na uw actieve voetbalcarrière blijft u actief in de voetballerij en werkt u bij spelersmakelaar Kees Ploegsma die u de kneepjes van het vak leert. Hoe was dit contact ontstaan en wanneer werd er duidelijk dat u verder wilde in de voetballerij als technisch manager bij een voetbalclub?

SV) Mijn laatste jaar als voetballer was ik veelvuldig geblesseerd. Toen vroeg voorzitter Harry van Raaij of ik voor sponsors wat wilde doen tijdens wedstrijden. Na mijn actieve voetbalcarrière heb ik gesprekken gehad over wat ik in de toekomst wilde. Eén jaar heb ik gecombineerd trainersfuncties en functies via voorzitter Harry van Raaij bij PSV en verder had Kees Ploegsma mij ook gevraagd om in het management actief te worden. Na 1 jaar besloot ik verder te gaan in het management via Kees Ploegsma die mij het vak leerde.

29.WK) In 2004 volgt u bij PSV Frank Arnesen op als technisch manager. Hoe kijkt u terug op deze tijd? Welke uitgaande transfers bij PSV waren onder uw leiding voltreffers?

SV) Bijzonder was natuurlijk dat de Brazilianen Heurelho Gomes en Alex kwamen bij PSV. Enkele aardige spelers die verkocht werden waren, Ji Sung Park, Wilfred Bouma, André Ooijer, Jan Vennegoor of Hesselink, Arouna Kone, Manuel da Costa en Robert de Pinho de Souza.

30.WK) Sportief doet PSV het fantastisch in uw periode als technisch manager, 4 landstitels, 1x halve finale Champions League en 1x winst van de KNVB Beker. Onder de trainers, Guus Hiddink, Ronald Koeman, interim-trainer Jan Wouters en Sef Vergoossen. Je kunt wel spreken dat deze periode van u als manager misschien wel 1 van de succesvolste in de geschiedenis van PSV is geweest.

SV) Sportief was dit een glansperiode van PSV 

31.WK) In 2008 is er een vertrek bij PSV als technisch manager van PSV, iets wat we kunnen benoemen als de affaire Reker. Hoe kijkt u terug op uw vertrek? U vertelde ooit met iedereen bij PSV door één deur te kunnen alleen niet met Jan Reker die u nooit meer een hand zou geven. U kunt met opgeheven hoofd terugkijken als technisch manager van PSV, want uw periode was uiterst succesvol.

SV) Daags na het kampioenschap zegde ik mijn vertrouwen in Jan Reker op. Ik voelde mij niet gesteund door de Raad van Commissarissen zodoende was een breuk onvermijdelijk. Bij PSV voel ik mij ten alle tijden nog altijd welkom.

32.WK) In januari 2009 gaat u aan de slag als technisch directeur van de Chinese club Shanghai Shenhua. Hoe kwam dit avontuur tot stand en hoe kijkt u hierop terug? Was het in zo'n ver land niet erg moeilijk werken in een volledig andere cultuur. Wanneer stopte u daar en waarom?

SV) Mijn periode in China kun je zien als een lange vakantie. Het was een prachtig avontuur. De eigenaar van de club wilde zelfs dat ik bij trainingen mee voetbalde. Ik heb in een andere cultuur veel geleerd en ik was voor het eerst alleen want mijn partner bleef in Nederland, Je kunt zo je zelf ontdekken. Mijn vertrek uit China kwam omdat er vaak problemen waren met de betalingen en ik maar een contract voor 1 jaar had.

33.WK) U bent als technisch directeur twee seizoenen aan de slag bij het Poolse Wisla Kraków. Er is een landstitel in uw 1e seizoen en een 7e plaats in uw 2e seizoen.U stelt Robert Maaskant aan als trainer. Heeft u in de twee seizoenen in Polen het uiterste kunnen brengen gezien de mogelijkheden bij de club. Hoe kijkt u erop terug en wat was de reden van het vertrek?

SV) Het eerste seizoen werden we kampioen van Polen. Het seizoen er na kwamen we tot de 3e voorronde van de Champions League waar Apoel Nicosia uit Cyprus net te sterk was. Daarna wonnen we in de Europa league van achtereenvolgens van Odense BK, FC Twente en Fulham FC en zo overwinteren Europees. In de 16e finale was uiteindelijk Standard Luik te sterk. Wanneer trainer Robert Maaskant na de verloren Derby tegen Cracovia Krakow werd ontslagen in november 2011 en de algemeen directeur die mij had gehaald was vertrokken was het voor mij beter om te vertrekken na twee goede seizoenen.

34.WK) Oude liefde roest niet in 2014 wordt u adviseur voetbalzaken bij VVV en bent u verantwoordelijk voor de samenstelling van de selectie en de scouting.  Halverwege 2015 bent u een dik half jaar technisch manager van het Cypriotische Anorthosis Famagusta tot februari 2016. Hoe was dit avontuur in Cyprus?

SV) Bij Anorthosis Famagusta werden spelers gehaald waar ik niet direct achterstond, dit bracht voor mij zo weinig draagvlak.

35.WK) Ten tijde van uw baan als technisch manager van Anorthosis Famagusta bleef u uw adviserende rol behouden bij VVV om dan per 1 januari 2017 tot nu weer bij VVV in dienst te treden als technisch manager. VVV toch wel de rode draad in uw carrière als voetballer, manager, scout en adviseur.  U wordt geroemd door met beperkt budget toch goede selecties neer te zetten. Bijzonder is dat u de topscorer van de eredivisie in uw selectie had Giorgos Giakoumakis. Er zijn vanaf het seizoen 2017-2018 in de Eredivisie een, 15e, 12e, 13e en een 17e plaats. In het vorige seizoen degradeert VVV naar de Keuken Kampioen Divisie. VVV is altijd wel weer een club die het in zich heeft om weer te promoveren via de reguliere competitie of nacompetitie. Dat is de uitdaging die er voor u en VVV weer is nu.

SV) Goede seizoenen met handhaving in de eredivisie, helaas vorig seizoen het net niet gered. Nu zijn we bij VVV met een nieuw project bezig met jeugd/jongere spelers om de weg omhoog weer in te zetten.

WK) Stan Valckx dank voor dit open interview en succes in het vervolg van uw carrière en alle stappen die u nog onderneemt in de toekomst.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 27 okt 2021 - 11:16