Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Hans Westerhof

Oude glorie: Hans Westerhof

19 jan 2022 - Door: MD

Hans Westerhof werd in Terborg geboren op 24 november 1948. Als voetballer kwam hij uit voor SC Veendam van 1975 tot 1977 en voor SC Cambuur van 1977 tot 1981. Beide clubs speelden toentertijd in de Eerste Divisie.

In 1982 begon Westerhof als trainer bij ONS Sneek, hier verbleef hij tot 1985. De periode van 1985 tot 1988 zou Westerhof ACV Assen trainen. Hier was Westerhof uiterst succesvol. Hij werd met deze club 2x algeheel zaterdag kampioen van Nederland en één keer algeheel amateurkampioen van Nederland. Een stap richting het profvoetbal lonkte dus weer voor Westerhof.

FC Groningen 

Ingaande het seizoen 1988-1989 zou Westerhof trainer worden van FC Groningen. Vier seizoenen verbleef Westerhof bij FC Groningen tot einde van het seizoen 1991-1992. Met FC Groningen waren er achtereenvolgens een 6e, 9e, 3e, 5e plaats in de Eredivisie. Het seizoen 1988-1989 in het UEFA Cup toernooi is VFB Stuttgart in de achtste finale te sterk. Seizoen 1988-1989 was FC Groningen verliezend bekerfinalist tegen PSV, de Eindhovenaren wonnen de finale met 4-1. Zo zou FC Groningen het seizoen 1989-1990 in het Europacup ll toernooi uitkomen waar FK Partizan Belgrado in de tweede ronde te sterk is. Het seizoen 1991-1992 is Rot-WeiB Erfurt in de 1e ronde van het UEFA Cup toernooi te sterk.

Bij FC Groningen waren de meest bekende voetballers waar Westerhof mee samen werkte in verschillende seizoenen Sjaak Storm, Johan Tukker, John de Wolf, Wim Koevermans, Erik Regtop, Jos Roossien, Harry Sinkgraven, Theo ten Caat, Jan van Dijk, René Eijkelkamp, Erik Groeleken, Henny Meijer, Patrick Lodewijks, Claus Boekweg, Richard Elzinga, Jan-Hendrik Veenhof, Grafton Holband, Edwin Olde Riekerink, Ulrich Wilson, Milko Durovski, Harris Huizingh, Mart van Duren, Bert Zuurman, Andrey Zygmantovich, Martin Drent en Joop Gall.

Milko Durovski 

In 1989 voetbalt FC Groningen tegen FK Partizan Belgrado in het UEFA Cup toernooi. Bij FK Partizan voetbalt Milko Durovski mee die in wedstrijden tegen FC Groningen en scoort hierin maar liefst drie keer. Hiermee is de belangstelling van FC Groningen gewekt en een seizoen later komt Durovski naar FC Groningen. Durovski was een type langharig en vaak ongeschoren. Hij werd bij FC Groningen een publiekslieveling vanwege zijn klasse en onverwachte acties in het veld. Durovski zijn excentrieke gedrag speelde ook mee in de totstandkoming van zijn populariteit bij de fans van FC Groningen. Durovski hield er privileges op na en was ongedisciplineerd, zo was hij op trainingskampen vaak in het plaatselijke nachtleven actief. 

Westerhof trainer van PSV 

Ingaande het seizoen 1992-1993 werd Hans Westerhof trainer van PSV als opvolger van gentleman Bobby Robson. De keuze van PSV voor Westerhof als trainer was opmerkelijk. Westerhof een keurige man, had geen ervaring in het topvoetbal, maar werd vooral gehaald omdat hij bij FC Groningen zo goed met vedette Milko Durovski was omgegaan. Dus, zo redeneerde men bij PSV dan, zou Westerhof óók Romario de Souza Faria wel onder de duim krijgen. 

Selectie PSV seizoen 1992-1993

Bij PSV waren ingaande het seizoen 1992-1993 vertrokken Tom van Mol, Stan Valckx, Twan Scheepers, Geoffrey Prommayon, Eric Gerets en Arno Doomernik. De selectie van trainer Westerhof bestond zo uit de namen, Hans van Breukelen, Wim de Ron, Jan Heintze, Ernest Faber, Arthur Numan, Gheorghe Popescu, Berry van Aerle, Mitchell van der Gaag, Adri van Tiggelen, Raymond Beerens, Kalusha Bwalya, Marco de Jong, René Klomp, Erwin Koeman, Edward Linskens, Dick Schreuder, Gerald Vanenburg, Marco de Laat, Juul Ellerman, Peter Hoekstra, Wim Kieft, Gregory Playfair, Romario de Souza Faria en Thomas Thoringer.

Geen prijzen

In de Eredivisie was er voor PSV een teleurstellende tweede plaats achter kampioen Feyenoord. Met een kleine marge van 2 punten voorsprong werd Feyenoord kampioen. Tegen Feyenoord was er in Eindhoven een 1-1 gelijkspel mede door een dubieuze strafschop in de 90e minuut voor Feyenoord. Zo was er in de uitwedstrijd eveneens een gelijkspel tegen Feyenoord 1-1 en wederom scoorde Feyenoord in de 90e minuut de gelijkmaker. Hier ging een moment aan vooraf dat Romario alleen op de keeper afging, maar onterecht voor buitenspel werd terug gefloten door de scheidsrechter. Van Ajax werd twee keer gewonnen. In Amsterdam met 1-2 en in Eindhoven óók met 2-1 door 2 doelpunten van Edward Linskens. Grote overwinningen waren er PSV-FC Den Bosch 7-0, MVV-PSV 1-5, PSV-Fortuna Sittard 5-0, PSV-FC Twente 6-2, Fortuna Sittard-PSV 1-5.

Doemscenario 

Het seizoen in de Eredivisie kreeg een domper voor PSV in speelronde 30. Uit bij Dordrecht '90 is er een 0-1 ruststand voor PSV. Dan volgt er een bommelding in het stadion van Dordrecht. De wedstrijd wordt gestaakt en PSV moet later op een andere datum de 2e helft uitspelen. De wedstrijd verloopt dramatisch, Dordrecht '90 komt met 2-1 voor en het is dan Mitchell van der Gaag die nog de 2-2 scoorde in de 76e minuut. Duur puntenverlies. Hierna volgde er een 1-0 nederlaag uit bij Vitesse en ineens was Feyenoord dan de koploper en werden zij landskampioen.

Een moeizaam Europees seizoen

PSV speelde eerste voorrondes om in het hoofdtoernooi van de Champions League terecht te komen. Tegen FK Zalgiris Vilnius is er een 6-0 en 0-2 winst, vervolgens tegen AEK Athene is er een 1-0 verlies en een 6-0 winst. Zo plaatst PSV zich voor de groepsfase van de Champions League in groep B met FC Porto, AC Milan en IFK Göteborg. Uit bij FC Porto is er een 2-2 uitslag, maar de overige 5 wedstrijden in de poule worden alle 5 verloren en zo eindigde PSV met 1 punt laatste in de poule. Hierdoor eindigt het Europees avontuur al vlug.

KNVB Beker ook geen succes

PSV stroomde in de derde ronde van het KNVB Bekertoernooi in. De eerste tegenstander was in en tegen FC Volendam. Dit resulteerde in een 2-4 overwinning. Hierna was FC Utrecht de tegenstander en ook deze wedstrijd werd gewonnen (2-1). In de kwartfinale bleek SC Heerenveen na verlenging te sterk (2-1) waardoor er geen prijs werd gepakt in het seizoen 1992/1993.

Vertrek Hans Westerhof 

De slechte resultaten en de dan slechte sfeer binnen de selectie van PSV zorgden voor een einde als trainer van het 1e elftal van PSV voor Westerhof. Centraal bij alle perikelen dan bij PSV is ster voetballer Romario de Souza Faria. De Braziliaanse goalgetter is er net als de club altijd van uitgegaan dat hij een waarde van meer dan 10 miljoen gulden vertegenwoordigde. Die transferwaarde is gaandeweg als een strop om de volledige PSV-familie gaan klemmen. PSV is dan al heel lang de gevangene van Romario. 

Volgens de dan ook al op non-actief geplaatste assistent-trainer Frank Arnesen, gedroeg Romario zich zelfs tegenover zijn vrouw asociaal. Assistent-trainer had Arnesen namelijk in het openbaar in een interview in weekblad Elsevier de vinger op de zere plek gelegd. Hij spuwde zijn gal over het slecht verlopen seizoen en noemde de spelers 'profiteurs' en trainer Westerhof te slap en achterdochtig. 

Alle intriges woekerden al jaren voort. Door geen of halfbakken maatregelen te treffen, hebben diverse splijtzwammen binnen PSV dan de laatste jaren de ruimte gekregen. De clubleiding heeft hier dan slechts vergaande slapte tegenover gezet. Nu een betrokkene naar buiten komt met woorden dan worden er ineens wel stoere maatregelen getroffen. Een dag nadat Arnesen op non-actief werd gezet maakte de club bekend dat het seizoen erop Westerhof geen hoofdtrainer meer zou zijn van PSV.

Manager Kees Ploegsma, volgens Arnesen 'een crisisfactor' binnen PSV, en voorzitter Jacques Ruts verschuilden zich achter deze maatregelen. Hun eigen nadrukkelijke wanbeleid wensten zij eenvoudig niet ter discussie te stellen. De structuur dan bij PSV is van dien aard, dat anderen binnen het bestuur niet bij machte zijn de posities van manager Ploegsma en voorzitter Ruts serieus te bekritiseren. 

Incidenten 

Dat het bij PSV vooral van bovenaf flink misging, bewijst dan één van de vele incidenten uit het dat seizoen. Toen trainer Westerhof eens van plan was Romario na diens zoveelste wangedrag uit het elftal te schrappen, kwam Ploegsma in de trainerskamer. Met een bezorgde toon vertelde Ploegsma dat de opstandige Romario een aanzienlijke transferwaarde vertegenwoordigde en dat Westerhof dit moest beseffen. In plaats van Westerhof met een krachtdadig beleid te steunen betreffende een aanpak van Romario kreeg hij dit te horen. Het bestuur van PSV heeft de aanpak van Romario van meet af aan gefrustreerd door zelf nooit echt serieuze maatregelen tegen de stervoetballer te nemen. Het ontslag voor Westerhof was een nieuw dieptepunt voor voorzitter Ruts in zijn dan al 10 jaar durende periode als voorzitter van PSV. 

Hoofd jeugdopleiding

Enkele weken later werd bekendgemaakt dat Westerhof zou worden opgevolgd door trainer Aad de Mos. Westerhof zou bij PSV dan de taak van hoofd jeugdopleidingen van PSV op zich nemen. Westerhof zou deze functie één jaar vervullen bij PSV om vervolgens weer trainer te worden van FC Groningen.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 19 jan 2022 - 10:02