Supportersvereniging PSV
A real fan joins!
Nederlands
Home > Jubileum > History

Jubileum

History

Sorry, this page is currently only in Dutch.

 

In de zomer van 1920 werd de Supportersvereniging van PSV opgericht, zeven jaar na oprichting van de voetbalclub zelf. De belangrijkste reden: vriendschap en het georganiseerd steun geven aan het voetbalteam op het veld. Over de oprichters uit de beginjaren is helaas (tot nu toe) niets bekend. Wel weten we dat in de eerste jaren van de Philips Sport Vereeniging het opzetten van een goede structuur als vereniging werd gestimuleerd door de ondernemer Anton Philips, grondlegger van het succes van de lampenfabriek van toen en multinational in elektronica en medische apparatuur van nu.

Uit het naoorlogse archief komt naar voren, dat de supportersvereniging inmiddels een hechte club trouwe fans is geworden, al is aantal leden nog beperkt tot een paar honderd mensen. In 1960 leidt Jan Wiersma als voorzitter de vereniging; het is dan een gezelschapsclub die regelmatig bij elkaar komt in de sportkantine van PSV. Een groep van 35 mensen schrijft zich via de supportersvereniging elke donderdagavond in om met één bus ook uitwedstrijden van de club te bezoeken. De contributie van een paar gulden per maand wordt elke maand bij ieder lid persoonlijk opgehaald.

In die tijd bedenkt het toenmalige bestuur het idee om een winkel onder de tribune te openen voor de verkoop van wedstrijdsouvenirs en PSV attributen zoals vaantjes en vlaggetjes. Ter hoogte van waar nu de hoofdingang van het Philips Stadion is (ingang 8) wordt met toestemming van voorzitter Kees Ploegsma senior de winkel geopend, waarna vele jaren met succes allerlei merchandise rond de voetballers van PSV verkocht wordt. In 2014 is deze winkel na een aantal verhuizingen binnen het groeiende stadion uiteindelijk overgenomen door de club zelf.

De band tussen Philips, PSV en de supportersvereniging is zeer hecht. De leden komen regelmatig op de maandagmiddag een borrel drinken in de kantine, waar ook de spelers van de club regelmatig zitten. Daar ontstaat het idee om het naar Philips ingenieur Frans Otten genoemde jeugdtoernooi te sponsoren. Het Otten toernooi is sindsdien uitgegroeid tot een Europees toptoernooi voor talenten en nog steeds ondersteunt de supportersvereniging dit podium voor jong voetbalsucces.

Als herkenbaar platform van de supportersvereniging komt met vaste regelmaat een clubblad uit, wat vanaf 1960 De PSV Supporter gaat heten. Zestig jaar later is het magazine uitgegroeid tot een pijler voor de leden met tien uitgaves per voetbalseizoen.

Het ledenaantal is pas in de jaren zeventig echt gaan groeien van ongeveer 1.000 in 1970 tot een kleine 16.000 leden in het jubileumjaar 2020. Vandaag de dag is de oudste supportersvereniging van Nederland een veelzijdige club met gezellig Supportershome in het stadion, volgeboekte uitreizen en een uiteenlopende achterban van 0 tot 97 jaar. De gezamenlijke passie: PSV. Het gezamenlijke DNA: Eeuwig Trouw!